Hvis du har en skræk for at gå til tandlæge, så er du ikke den eneste i det ganske danske land. Faktisk forholder det sig sådan, at ca. 40% af ALLE danskere lider af tandlægeskræk i højere eller mindre grad. Det skal dog understreges at det ikke er alle af de 40% der er decideret hunderæd for at besøge tandlægen. Der er nok bare en stor del som har et mindre ubehag ved tanken om at besøge en tandlæge. Altså er der mange der har en mild for tandlægeskræk – eller odontofobi som er den lægelige betegnelse – og færre folk der decideret er ved at tisse i bukserne bare ved tanken om en tandlæge. Selvom der dog er mange som måske bare føler et mildt ubehag før et tandlægebesøg, er det stadig værd, at gøre noget ved. Det kan jo ikke være rigtigt at det skal forbindes med ubehag – uanset hvor stort et omfang – at gå til tandlæge. Det skal derimod være en behagelig oplevelse, hvor man er i behagelige omgivelser fysisk som mentalt og ikke har nogen smerter. Noget som de fleste tandlæge den dag i dag sagtens kan leve op til.
Hvordan starter det?
Tandlægeskræk starter ofte for mange folk tidligt i deres liv. Det kan være en dårlig oplevelse de har haft da de var børn eller bare yngre. Det at gå til tandlæge har nemlig ændret sig meget gennem tiden. I ”gamle dage” var et besøg hos tandlægen meget mere forbundet med smerte end det er i dag. Dengang var der ikke så meget der hed bedøvelse og, hvis man alligevel fik bedøvelse fungerede det bare ikke optimalt. Derfor kunne mange tandlægebesøg ende i grufulde smerter for mange mennesker.
Især hvis man ikke havde passet på sine tænder forinden. Når du så har sådanne oplevelser på nethinden er det svært at ryste dem af sig. Så vil man på et eller andet plan altid forbinde det er gå til tandlægen som noget ubehageligt. Med andre ord har man fået erhvervet sig en omgang tandlægeskræk. Det er jo selvfølgelig ærgerlig i og med man i dag nærmest ikke oplever smerte hvis man går til en tandlæge. Tandlæger i dag kan nemlig bedøve dig således at du faktisk ikke mærker noget til indgrebet. Selv hvis indgrebet er meget omfattende mærker du ikke noget, fordi der er mulighed for at komme i fuld narkose, hvis det virkelig er nødvendigt.
Hvordan kan man ændre det?
Der er ligesom kun udvej hvis du har tandlægeskræk. Du er nødt til at konfrontere din skræk. Det kan godt virke enormt uoverskueligt, men der er desværre ikke nogen anden udvej. Du er nødt til at søge tandlæge så hurtigt du mærker at der er noget galt med dine tænder. Jo længere man venter jo værre (og dyrere) bliver et potentielt indgreb i din mund.
Man er simpelthen nødt til at tænke over alle de gode ting de fleste tandlæger rent faktisk gør for at få deres patienter til at føle sig godt tilpas. For det første er tandlægerne meget venlige og ved hvordan de håndtere folk med tandlægeskræk, fordi de har MEGET erfaring med det. Ud over det er der mange klinikker der har alt hvad der står i deres magt for at gøre klinikken så behagelig som muligt, så patienterne bare skal koncentrere sig om at slappe af. Der er eksempelvis på mange klinikker tæpper man kan tage på og behagelig musik i baggrunden. Et eksempel herpå er Tandlægerne på Frederiksberg, som er eksperter i tandlægeskræk.
Er du alligevel bange?
Hvis man af den ene eller anden årsag stadig er bange for at gå til tandlægen efter at have konfronteret det mange gange, så er det selvfølgelig meget uheldigt. De fleste slipper af med deres skræk, hvis de bare fortæller deres tandlæge INDEN besøget at de lider af tandlægeskræk.
Med denne viden kan tandlægen nemlig være velforberedt på at håndtere patienten bedst muligt. Men, hvis det stadig ikke hjælper kan man faktisk få samtaler med en psykolog eller tale med ligesindede i Angstforeningen. Man skal nok komme over sin skræk i hvert fald.
Skriv et svar