I Danmark er vi vant til at bruge meget af vores tid indendørs, hvilket især sker når kalenderen først har nået september måned, og dagene ikke alene bliver koldere, men også kortere.
Desværre har mange af os en masse dårlige vaner, som vi ikke tænker over, når vi opholder os i vores hjem, og som kan resultere i et dårligt indeklima. Et dårligt indeklima kan bl.a. opstå på grund af et højt fugtniveau, indendørs rygning, mange kemikalier og for mange husstøvmider.
Hvordan påvirker et dårligt indeklima vores helbred?
Et dårligt indeklima kan munde ud i følgende symptomer:
- Irritation i slimhinderne (øjne, næse, hals)
- Hovedpine
- Udslæt og kløe på huden
- Koncentrationsbesvær og træthed
Selvfølgelig kan disse symptomer, også opstå grundet andre ting. Men oplever man dagligt disse symptomer, uden umiddelbart at kunne regne ud hvorfor, så kan det måske være din boligs indeklima den er gal med.
Nedenfor vil vi derfor bringe forskellige tips til hvordan du kan forbedre din boligs indeklima, og på den måde skabe de bedste betingelser for dig selv, din familie og gæster.
Undgå et fugtigt hjem
Fugt i hjemmet er både usundt for dig og din bolig. Du kan bl.a. udvikle allergi og få vejrtrækningsproblemer, mens din bolig kan lide skade. Sørg derfor for at huske følgende:
- Luft ud flere gange dagligt og skab gennemtræk, så du får skiftet luften i din bolig ud.
- Lad alle rummene i boligen har en varmetemperatur på 20-22 grader. Kolde temperaturer medvirker til husstøvsmider, fugt og skimmelsvamp.
- Prøv at undgå at tørre tøj inde i hjemmet. Hæng det udenfor eller brug en tørretumbler.
Luk altid døren til badeværelset, når du har været i bad, så fugten ikke spreder sig til de andre rum.
Er din bolig først blevet ramt af fugt, så sørg for at få nogle professionelle til at hjælpe dig med problemet. Det er svært selv at komme problemet til livs, hvis man f.eks. døjer med fugt i kælderen. Man ender hurtigt med at gøre mere skade end gavn, og problemet vender ofte tilbage igen kort tid efter.
Undgå kemikalier og partikler
Kemikalier og farlige partikler giver ikke blot hovedpine og allergier, men kan i værste fald øge risikoen for kræft. Forsøg derfor at begrænse, i det omfang det er muligt.
- Selvom levende lys er hyggelige, så spreder de desværre en hel del skadelige partikler. Forsøg derfor at begrænse brugen af dem. Køb evt. nogle elektriske starinlys, eller indret dig med belysning som kan dæmpes, og som kan give samme hyggelige effekt som levende lys.
- Elektriske apparater udsender en masse kemikalier når de er tændte. Derfor er det bedst at slukke dem, når man ikke benytter dem. Det er ikke nok at de er på standby – sluk dem helt.
- Undgå så vidt det er muligt at købe ting til boligen som er fyldt med kemikalier. Det kan man bl.a. tjekke ved at lugte til det, eller undersøge hvad produkterne indeholder eller er lavet af.
- Køb rengøringsmidler samt vaskemiddel som er uden parfume og som er astma og allergimærkede.
- Ryg udenfor – også for dine omgivelsers skyld.
Andre vigtige tip
- Gør hovedrent mindst én gang om året.
- Gør rent én gang om ugen, for at begrænse husstøvmider og kemikalier som sætter sig i støvet. Støvsug og tør støv væk.
- Vask sengetøjet hver 14. dag.
- Hav planter i din bolig, da de har en positiv effekt for indeklimaet. De renser luften og tilfører den ny ilt. Der er dog også nogle planter eller blomster, som kan give allergi, så undersøg hvilke der er bedst egnede.
– Forhåbentligt har disse tips givet dig en større bevidsthed om, hvilke faktorer der påvirker indeklimaet i en god og dårlig retning, så du og din familie får de bedste betingelser i jeres bolig.
Skriv et svar