En fagforening er en organisation, som består af lønmodtagere og/eller selvstændige fra flere fag eller erhverv. I dag eksisterer der to typer af fagforeninger: Den alternative fagforening og den traditionelle fagforening. Der er stor forskel på de to typer af fagforeninger. Derfor er det vigtigt, at du kender forskellen på disse typer af fagforeninger i det tilfælde, at du står og skal vælge at købe et kontingent til en fagforening. Der er relativt store variationer på priser med hensyn til fagforeninger i Danmark. Det er som regel de alternative fagforeninger, der er de billigste fagforeninger. Spørgsmålet er, om du får det samme i en alternativ fagforening som du gøre i en traditionel fagforening?
Hvad er en traditionel fagforening?
Den traditionelle fagforening har været den aftalebærende fagforening på det danske arbejdsmarked historisk set. Det har været den fagforening, der har forhandlet, indgået og fornyet kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Det er den fagforening, der har uddannet tillidsrepræsentanterne på de danske arbejdspladser for at sikre lønmodtagernes arbejdsvilkår og lønforhold. Den traditionelle fagforening har strejket og hjulpet tusindevis af lønmodtagere i problemer på deres arbejdsplads. Det har været sager fra uberettiget opsigelse til nogle medlemmer ikke har modtaget deres løn. Den traditionelle fagforening har i mange år haft politisk indflydelse, særligt hos Socialdemokratiet, men de traditionelle fagforeninger har også påvirket regeringer, Folketinget og den generelle offentligt for at fremme lovgivning og forvaltning, der tilgodeser lønmodtagerne. Af nogle kaldes den traditionelle fagforening for den røde fagforening. Strukturen er opbygget såldes, at det er fagforbundene, der er hovedorganisationen, hvor fagforeningen udgør underafdelingen. Helt lokalt er det arbejdspladsklubberne med tillidsrepræsentanten som formand, der er tættest på fagforeningens medlemmer.
Hvad er en alternativ fagforening?
Den alternative fagforening kaldes også for den gule fagforening eller ideologisk alternative fagforening. Den alternative fagforening har ikke indgået eller fornyet særligt mange overenskomster eller uddannet tillidsrepræsentanter på det danske arbejdsmarked. Det betyder desuden, at den alternative fagforening kan spare en masse penge. Den har ikke omkostninger i denne forbindelse. De alternative fagforeninger bruger deres budgetter på at rådgive deres medlemmer, ligesom de traditionelle fagforeninger. Forskellen er blot, at de traditionelle fagforeninger betaler for, at mange af de alternative fagforeningers medlemmer indgår i overenskomster. Det er dog langt fra alle. Det er kun 43 procent af medlemmerne i de alternative fagforeninger, der indgår i en overenskomst.
Hvad er forskellen på de to typer af fagforeninger? (I sort og hvidt)
- Den traditionelle fagforening forhandler og indgår overenskomster. Det gør den alternative fagforening ikke.
- Den traditionelle fagforening uddanner og har tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne. Det gør den alternative fagforening ikke.
- Den traditionelle fagforening forsøger at få politisk indflydelse. Den alternative fagforening er som regel politisk uafhængig.
- Den traditionelle fagforening kan vælge at strejke for at vise dens magt. Den alternative fagforening opfordrer ikke dens medlemmer til at strejke.
- Den traditionelle fagforening kæmper for dens medlemmers grundlæggende interesser på arbejdsmarkedet. Den alternative fagforening anerkender ikke den grundlæggende interessekonflikt, der er mellem arbejdstager og arbejdsgiver.
- Den traditionelle fagforening er som regel dyrere end den alternative fagforening.
- Den traditionelle fagforening har medlemmer fra ét fag eller erhverv. Den alternative fagforening har medlemmer på kryds og tværs af erhverv og fag.
- Den traditionelle fagforening varetagers dens medlemmers interesser på uddannelse. Det gør den alternative fagforening ikke.
- Den traditionelle fagforening har som regel kun forholdene på arbejdsmarkedet som fokus. Det har den alternative fagforening ikke nødvendigvis, hvilket Kristelig Fagforening er et eksempel på. Den har et kristeligt synspunkt, som den arbejder ud fra.
Bør du købe a-kasse og fagforening sammen?
Det kan være en økonomisk fordel at tilmelde sig en fagforening og a-kasse samme sted. Du kan oftest få en rabat. Du skal bare vide, at du ikke er forpligtiget til at skulle vælge a-kasse og fagforening samme sted mere. Du kan frit vælge en anden fagforening den, der hører til a-kassen. Det betyder eksempelvis, at du kan melde dig ind i en a-kasse, der hører udenfor dit fag eller erhverv eller omvendt, at du kan tilmelde dig en a-kasse, der hører til dit fag eller erhverv, men tilmelde dig en fagforening, der ikke gøre. Dette blev ændret i år 2002.
Skriv et svar