5 uafhængige professorer har diskuteret elektroniske cigaretter, nærmere bestemt deres skadelighed eller ej. Der er tale om Polosa, Brad Rodu, Capommeto, Maglia og Raciti.
Ønskes den fulde artikel, fra netop de 5 professor, klik her.
Heri kommer der forskellige spørgsmål, som professor Polosa har valgt at uddybe om netop deres artikel.
I den oprindelige artikel fra de 5 professorers samtale blev deres hovedvægt lagt på at fremhæve sikkerheden og den forbedret kvalitet af e-cigaretter. Samtidig at understege den langt større effekt e-cigaretter har mod et rygestop, end de mere traditionelle men alligvel ikke virkende rygestopsmetoder – såsom nikotinplaster eller nikotintyggegummi.
Professor Polosa opstillede to overordnede mål, som artiklen havde til formål;
- At gøre opmærksom på e-cigaretter som et tobaks reducerings produkt
- At opfordre til flere undersøgelser om e-cigaretter.
Det er for få der gennemfører et rygestop!
Nogle ganske korte fakta om det at forsøge sig på et rygestop er, at kun 5 pct. af dem der forsøger sig med et rygestop, ender ud med et succesfuldt rygestop i det lange løb.
Hovedsageligt kan det forklares med noget psykisk, hvor nikotin gør i forskel i ens hjerne, hvorved man har svært ved at stoppe. Denne fordrejning oppe i hovedet er dog vigtig at understege, kun sker igennem tobakscigaretter og ikke e-cigaretter. Dette er endnu et argument for, at e-cigaretter er mindre sundhedskadelig end tobakscigaretter. Nemlig da der ikke kommer afhængighedsmidler eller lignende heri.
I et andet studie, viste det sig at kun 26,9 pct. af de rygere der skiftede til e-cigaretter, igen røg tobaks cigaretter efter 1 år.
Tilgengæld lykkedes det for 73,1 pct. helt at stoppe deres forbrug af nikotin.
Et studie, som blev frigivet af The Lancet, påpeger hvor effektiv e-cigaretter er kontra nogen af de andre rygestops metoder. Undersøgelsen viste, at man med e cigaretter har større succesmuligheder end ved eksempelvis nikotinplaster.
Hvorfor så den umiddelbare modstand mod e-cigaretten?
Et gennemgående emne for de 5 professorer er, at man endnu ikke er helt sikker på, hvor skadelige e-cigaretter potentielt kan være. Der mangler langtidsstudier og derfor har man svært ved at slå det ene eller andet helt fast. På trods af, at de henviser til mange forskellige studier, kan det stadig til dels være lidt svært.
Helt og holdent, er der klart flest ting der taler for, at e-cigaretter ikke er ligeså skadelig, men heraf er alt relativt. Tager man udgangspunkt i nogen af de mange undersøgelser, der er lavet, fortæller det os at e-cigaretter er betydelig mindre skadelig, end de traditionelle tobakscigaretter.
Professor Polosa blev også spurgt, hvorfor han netop er fortaler for e-cigaretter, når han samtidig er enig om at flere undersøgelser er nødvendige.
Hertil svarer han, at e-cigaretter uden tvivl er mere sikker end traditionelle cigaretter. Derfor opfordre han rygerne til at skifte over til e-cigaretter, hvis de har problemer med at stoppe eller slet ikke vil stoppe deres usunde rygevaner.
Samtidig slår han dog også fast herunder, at det stadig ikke ændre på, at der forsat er brug for flere undersøgelser. Her tænkes der specielt på langtidsstudier, da man endnu ikke ved, hvilken effekt elektroniske-cigaretter har på ens helbred, hvis de benyttes i en længere årrække.
Bliver e-cigaretterne bedre end de var engang eller forbliver de af samme standard, er noget mange har gået og skænket tanken. Det kan være svært, at komme med et konkret svar på dette. Det afviger selvfølgelig også lidt fra producent til producent.
The American e-liquid Manufacturing Standards Association (AESMAA), argumentere for at e-væske nu er mere ren, mere præcis og sidst men ikke mindst mere konstant. Man har altså konstateret, at man med større sandsynlighed er bedre sikret, en høj kvalitet med sin e-væske. Samtidig at der ikke er de store udsving i kvaliteten af e-væsken.
Dette bliver begrundet med undersøgelser, som viser at moderne e-væske ikke indeholder ethylene glycol eller diethylene glycol. Endvidere er det blevet bevist, hvordan e-cigaretter har forbedret leveringen af nikotin.
Tilsidst mener Polosa, at selvom e-cigaretter kun skulle virke for 25 pct. af befolkningen, hvilket ingen ved, så kunne det på verdensplan alligvel potentielt redde millioner af liv over de næste 10 år.
Skriv et svar