Får du ofte vandskade i kælderen, eller er der meget fugtigt i din kælder, kan den eneste rigtige løsning være et omfangsdræn. Med et omfangsdræn sikrer du, at alt regnvandet og grundvandet som omringer dit hus, ikke går ind i kælderen, men derimod bliver opsamlet i drænet, og sendes videre i kloaksystemet eller ud i en faskine, som fordeler regnvandet jævnt. Men hvad er et omfangsdræn, hvad koster det, og kan det overhovedet betale sig at dræne det omkringliggende terræn ved dit hus? Det får du svar i denne artikel, som bliver bragt i samarbejde med Primabolig.dk.
Hvad er omfangsdræn?
Spørgsmålet omkring hvad et omfangsdræn er, har jeg måske besvaret i indledningen. Men jeg vil alligevel uddybe det. Man sammenligner ofte omfangsdræn med en nedgravet tagrende. Det er en meget forsimplet forklaring, og måske mest af alt misvisende. Selve drænet (altså røret som transportere det overskydende vand) er et rør, som der er boret huller i. Man kan derfor argumentere for, at det er misvisende at sammenligne det med en tagrende, da en tagrende er skåret halvt over og ikke har nogle huller.
Men hvis man skal komme med en bedre forklaring på hvad et omfangsdræn er, så vil man måske sige, at det er et nedgravet rør med huller i, som ligger langs fundamentet på huset og leder overskydende regnvand væk.
Vandet som omfangsdrænet opsamler, kan enten være overskydende nedsivet regnvand, eller vand som presser på nede fra undergrunden. Når omfangsdrænet opsamler vandet, bliver det sendt videre til en sandfangsbrønd, som sorterer skidt fra reelt vand, og derefter ud til en regnvandsbrønd. Læs mere om hvor man kan få et tilbud på omfangsdræn på Primabolig.dk.
Hvad koster det, at få etableret omfangsdræn?
Det er svært, at sætte et tal på hvor meget det koster at få etableret omfangsdræn, da det afhænger af tre faktorer, som jeg vil komme ind på lidt senere. Men skal man alligevel sætte tal på hvad et omfangsdræn kan koste, er det passende at sige alt mellem 5.000 kr. pr. meter til 10.000 kr. pr. meter. Prisen af etableringen afhænger af følgende:
- Hvilken jordtype der er omkring fundamentet af dit hus.
- Hvor dybt dit fundament er gravet ned.
- Hvor meget af arbejdet du selv udføre i forhold til håndværkeren.
Hvorfor koster det så meget?
Du vil måske, ligesom mange andre boligejere, blive overrasket over prisen på omfangsdræn, og hvorfor det er så dyrt. Men det er ikke så underligt endda.
Når man får etableret dræn omkring huset, kan man ikke blot grave hele jorden omkring huset frit, for så derefter at implementere drænet. Det skyldes, at fundamentet i huset bliver ustabilt, og i værste fald braser sammen. Derfor er man nødt til, at grave 1 meters jord væk, etablere drænet og fylde hullet op med jord igen. Og den proces fortættes indtil at hele området omkring huset er omgivet af dræn.
Derudover skal du også tage forbehold for håndværkerens ekspertise. Kun autoriserede kloakmestre må etablere dræn, hvorfor arbejdslønnen måske stiger lidt, i forhold til almindelige arbejdere.
Hvornår skal man have omfangsdræn?
Som nævnt tidligere, er omfangsdræn forholdsvis dyrt at få etableret, hvorfor man skal være 100% sikker på at etablering af drænet er nødvendig og mulig.
Som en tommelfingerregel plejer man at sige, at omfangsdræn er nødvendig, når man kan se og mærke, at fundamentet suger fugt til sig grundet regnvand eller grundvand op af huset.
Hvis du vælger ikke at få etableret omfangsdræn, når overstående eksempel er en realitet, kan det få fatale konsekvenser. Fugten i fundamentet kan give skader på hele huset, og du risikere samtidig at der begynder at gro skimmelsvamp i boligen.
Er et omfangsdræn tilstrækkeligt?
I mange situationer kan et omfangsdræn være nærmest en nødvendighed for at forhindre langsom indsivende fugt fra omgivelserne omkring husets fundament. Det er dog værd at være opmærksom på at hovedsageligt er langsomt nedsivende regnvand som ledes bort fra husets fundament. Har man haft problemer med vand i kælderen i forbindelse med skybrud er man dog ikke nødvendigvis sikret alene med et omfangsdræn.
Under alvorlige skybrud sker der ofte det, at kloaksystemet ganske enkelt ikke kan følge med de store vandmasser, da de er dimensioneret til meget mindre vandmængder. Det betyder i bedste fald at du ikke kan slippe af med regnvandet som løber fra tagrenden ned i dit eget kloakudløb. I værste fald betyder det at kloakvandet fra gaden løber tilbage ind hos dig og begynder at stige op gennem afløbene. I sådan et tilfælde hjælper et omfangsdræn stort set ikke.
Der er altså god grund til at undersøge muligheden for at kombinere et omfangsdræn med højvandslukke på dine afløb og din kloak. Den største sikkerhed opnår du ved at kombinere følgende tiltag:
- Omfangsdræn etableret rundt om huset
- Sørg for at lede alt regnvand fra tagrendernes nedløbsrør væk fra kloakken og helst til en faskine et sted i haven
- Installer højvandslukke på afløbene fra kælderen til kloakken
- Installer højvandslukke fra din egen grunds kloakbrønd ud til det fælles kloaksystem
Herefter skulle du være så sikker på at undgå skader som man kan blive. Og glem så ikke en god forsikring, hvis det alle forholdsregler skulle gå galt.
Carsten Pedersen skriver
Fint artikel, men kun opgrave 1 meter af gangen, dette besværligør arbejdet i stor stil, hvis man eksempelvis har 35 meter rundt om huset, det vil sige 35 huller, de fleste graver enten 4 meter op, eller tager hele siden og lader et hjørne være dækket.
Christian skriver
Tak for artiklen. Jeg mener dog ikke der er ikke krav om autorisation ved udførelse af et simpelt dræn der ikke føres til noget offentligt system men holdes på egen grund på lige fod med en regnvandsredning.
Spørgsmålet omkring hvorvidt der kan være risiko for at ens hus bliver ustabilt må specielt være aktuelt omkring en kælder eller hvis man har tænkt sig at gå dybere end fundamentet. Normalt vil der vel ikke være problemer i at grave til dræn omkring hele huset når blot man holder sig 10-20 cm over fundamentets bundkote ?
Peter skriver
Hejsa. Der er i vores tilstandsrapport et “ja” til, at der er dræn langs fundamentet. Svarer det til et omfangsdræn?
Hvad er evt. forskellen?