Den danske sommer kan være en periode fyldt med kraftigt solskin, ligesom den tydeligt har vist os i år, og mange mennesker ser frem til sommermånederne netop på grund af dette.
Med solen følger desværre også risikoen for at blive solbrændt, få soleksem og på længere sigt: hudkræft. En sygdom som alt for mange danskere dør af hvert år. For at undgå disse ubehageligheder er det vigtigt at du beskytter dig mod solens stråler. En af mulighederne for dette er solcreme, som der efterhånden findes et bredt udvalg af. Netop det store udvalg, gør det dog svært at vælge den rette solcreme, for du skal virkelig overveje, hvilken solcreme der ville være bedst til at dække dine behov, når du skal ud i sommerens sol.
Typen
Solcreme kan findes i mange forskellige former og typer. Blandt andet kan du få både creme, spray og stift, der alle har hver deres fordele.
Cremen påføres med hånden, og derfor har du ofte en god fornemmelse af, hvor du har påført cremen, og hvor tykt laget er blevet. Hvis du i stedet bruger en stift får du ikke fedtet dine hænder og fingre ind, hvilket kan være en stor fordel fx på stranden. Til gengæld kan det være svært at vide om du lige har glemt en stribe hud med stiften. Spray fungerer nærmest som en blanding mellem de to typer, og sikrer af cremen har et stort dækningsområde, men den skal alligevel nogle gange fordeles let med hånden.
Derfor er det altså alt efter situation, smag og behag, hvilken solcreme du synes der er bedst for dig. Generelt er en stift smart hvis du skal have solcreme i ansigtet, eller sidder på stranden og kan mærke at næsetippen er ved at blive lidt skoldet. Til større områder er det nemmere at bruge creme eller spray.
Andre faktorer
Andre overvejelser der skal i spil når du skal vælge solcreme, er selvfølgelig hvor høj en faktor du har behov for. Er du meget følsom overfor solen, eller skinner den kraftigt fra en skyfri himmel, er det smart at vælge en solcreme med en høj faktor. Generelt skal din solcreme hellere have for høj faktor end for lav.
Desuden er det vigtigt at tænke over, om du har brug for en vandfast solcreme, da den ellers ved badning bare skylles af, og derfor ikke beskytter i vandet og skal påføres igen bagefter. Noget som rigtig mange danskere glemmer når de er ved stranden! Du bør forresten også være opmærksom på, at vandets reflekteringer af solen forbrænder din hud ekstra meget, hvorfor en vandfast solcreme er en rigtig god investering, hvis du skal til stranden.
Har du tendens til soleksem er det vigtigt at solcremen er ekstrabeskyttende mod både UVA og UVB stråling, da eksemen kan være forårsaget af begge typer stråling. Du kan dog også nøjes med en solcreme med ekstra beskyttelse mod en af strålerne, hvis du ved hvilken type stråling du er allergisk overfor. Husk også på, at UV stråling ikke kun kan være skadelig for huden. Husk også at beskytte øjnene mod UV stråling med et par gode solbriller med UV filter
Hvem skal bruge solcremen?
Det er vigtigt at du ved, hvem der skal bruge solcremen, når du skal vælge hvilken der ville være optimal. Hvis nogen i familien har allergier overfor parfume eller andre tilsætningsstoffer, er det vigtigt at tage hensyn til dem når du vælger solcreme, hvis cremen ikke kun er til individuelt brug.
Har du børn i familien som skal bruge solcremen, er det vigtigt at den har en ekstra høj faktor, da børn ofte er mere følsomme overfor solen end voksne. Det er også i de yngre år af vores liv, at solen for alvor kan ødelægge vores kroppe. Dine modermærker stammer formentlig også fra for meget sol som barn. Derudover er det måske lettere for dig at påføre en bestemt type solcreme, fx stiften der ikke føles så meget på huden som almindelig creme.
Husk nu også, at en høj faktor ikke betyder, at du IKKE bliver brun. Du kan sagtens blive brun med en høj solfaktor. Du bliver bare ikke lige så nemt rød.
Du kan finde den mest optimale solcreme på apotekeren.dk, hvor en samling af landets apoteker sælger solcremer til børn og voksne.
Skriv et svar