Ord som ”Olsen-Banden”, ”Danish Dynamite” og ”Re-Sepp-Ten” har for længst vundet indpas i det danske sprog. Ordene er alle fodboldrelaterede, og især de to sidstnævnte er betegnelser for de storvindende fodboldlandshold i slutningen af 80’erne op til midten af 90’erne. Faktisk gik landsholdet så vidt, at de vandt retten til at kunne kalde sig selv Europamestre tilbage i 1992 efter en meget forbløffende sejr over Tyskland på 2-0.
EM foregik det år i Sverige, og det var første år, Tyskland kunne spille med som forenet nation. 1992 var også året, hvor et nyt ”landshold” opstod. Det var SNG, der var den midlertidige samling af post-Sovjetiske nationer, som skabte et nyt hold. Sovjetunionen havde kvalificeret sig til EM året før, da nationen stadig eksisterede, og derfor var de nødt til at skabe et samlet hold, der bestod af alle de lande, der hidtil havde tilhørt Sovjetunionen.
Europamesterskabet dette år var meget forvirrende for alle parter, både på grund af det samlede Tyskland, den russiske union, men også fordi et hold blev diskvalificeret, nemlig Jugoslavien. Jugoslavien var et krigshærget land, og eftersom de ikke overholdt FN’s sanktioner, kunne de ikke spille med i det EM, de ellers havde kvalificeret sig til. Derfor og kun derfor kunne de danske drenge få en plads i slutrunden.
Stort set alle af de danske fodboldspillere, der spillede med under EM dengang, for 80’er-holdet eller under Sepp Piontek er stoppet med at spille professionelt. Det gælder også den legendariske målmand Peter Schmeichel. Peter Boleslaw Schmeichel blev født i 1963 i Gladsaxe, og han spillede sine første fodboldkampe i Ledøje-Smørum. Han blev allerede professionel som 18-årig, da han debuterede for Gladsaxe-Hero Boldklub, der dengang spillede i 3. division. Senere skiftede han til Brøndby IF, hvor han vandt titlen som Danmarksmester fire gange, i 1987, 1988, 1990 og 1991.
Da Brøndby nåede helt til semifinalen i UEFA Cuppen i sæsonen 1990/1991, faldt det internationale fodbold-øjes blik på Peter. Lige der så alle de store internationale klubber potentialet i Schmeichel, og han modtog bunker af tilbud fra klubber rundt om i verden. Peters nye klub blev valgt i 1991, da Manchester United købte målmanden for 500.000£, eller cirka 5.000.000 kroner. Den daværende træner i Manchester United, Sir Alex Ferguson roste Peter Schmeichel meget og sagde flere gange, at det var ”århundredets køb”.
I Manchester United var Schmeichel med til at vinde 5 mesterskaber og 3 FA-Cup titler, men Peters klubsmæssige højdepunkt, da Manchester United i 1999 vandt ”The Treble”. Holdet vandt både den engelske liga, FA-Cuppen og Champions League. Sæsonen efter skiftede Schmeichel til portugisiske Sporting Lissabon. Han spillede i Portugal i 2 år, og vandt da også det portugisiske mesterskab. Så skiftede han igen til en engelsk klub, nemlig Aston Villa i 2001-2002 og Manchester City fra 2002-2003. I denne periode spillede han ikke for det danske fodboldlandshold.
Efter de sidste to år i England besluttede Peter sig for, at det var på tide at trække sig tilbage fra fodbolden. I stedet er Peter Schmeichel blevet et kendt ansigt på TV, hvor han er vært for flere fodboldprogrammer, sportsmagasiner og lignende, især på TV3. Derved slutter han sig til listen af tidligere fodboldspillere, der nu agerer som vært for forskellige sports-relaterede nyhedsprogrammer. Rigtig mange af disse fodboldspillere er værter for programmerne, men endnu flere bliver hyret som eksperter i feltet. Det kunne være Michael Gravgaard, Stig Tøfting, Preben Elkjær og mange, mange flere.
Mange mener, at kvaliteten i dansk fodbold kun har været nedadgående siden triumfen i 1992, men flere og flere spillere beviser det modsatte, for eksempel Kasper Schmeichel, Christian Eriksen og Andreas Cornelius – og hvem ved? Måske står vi pludselig med guld i hænderne og om halsen igen.
Skriv et svar