Har du hørt om varmegenvinding? Hvis ikke, så bør du læse med her. Jeg har skrevet lidt om varmegenvinding og fordele/ulemper ved dette. Er du husejer, så er dette lige noget for dig!
Hvad er varmegenvinding?
Varmegenvinding er en måde, hvorpå du kan spare penge på opvarmning af dit hus, samtidig med at du forbedrer indeklimaet i huset.
Et varmegenvindingsanlæg er et ventillationssystem der konstant leverer frisk luft udefra samtidig med, at den hiver den gamle varme luft ud af huset… Det lyder måske ikke så smart, at have en konstant tilgang af kod og frisk luft udefra, men i en varmgenvinding installation, bliver den “brugte” og varme luft fra huset, brugt til at varme den nye og friske luft op.
Luften der kommer ind og luften der går ud, krydses nemlig i en såkaldt varmveksler, hvor de påvirker hinanden således at den kolde luft bliver varmere og den varme luft bliver koldere.
Dette varmegenvindingsanlæg er placeret på loftet og fylder ikke mere end nogle rør og et “køleskab”. Varmeveksleren fylder nemlig ikke mere end et lille køleskab, og fra dette skal der bare gå nogle luft rør ud til de rum der skal frisk luft ind i og de rum der skal luft ud af.
Der findes også en alternativ metode, hvor du i stedet for at opvarme den luft der kommer ind i huset, så varmer du dit vand op med den varme luft der bliver suget ud. Til dette formål bruger man en luft-til-vand varmepumpe, hvorimod den anden sjovt nok hedder en luft til luft varmepumpe.
Nu har du fået et lille indblik i, hvad varmegenvinding går ud på, spørgsmålet er så, hvilke fordele der er ved varmegenvindig?
Lad os nævne et par stykker:
- Du sparer på varmeregningen, ved at genbruge varmen i den luft du suger ud.
- Den friske luft der bliver hevet ind, er super god for indeklimaet.
- Luftfugtigheden i huset er laverer end normalt, hvilket er med til at gøre livet svære for husstøvmider og skimmelsvamp.
- Den friske luft kan filtreres, så der ikke kommer pollen med mere, med ind i huset.
- Dit hus bliver mere miljø venligt.
Hvilke ulemper er der så ved et varmegenvindingsanlæg?
- Det koster en del penge – Et sted mellem 40-80.000 kr er meget normalt.
- De færreste vil selv kunne installere det.
- Det koster ca. 800-1.000 kr i strøm om året.
- Et dårligt indstillet anlæg kan støje lidt.
- Rør, anlæg og filtre bør rengøres med jævne mellemrum.
Kan det betale sig for mig, at få installeret varmegenvindingsanlæg?
Det er jo det store spørgsmål… Et varmegenvindingsanlæg fylder en del på loftet, så der sætter visse krav til ældre boliger og der må regnes med en lidt højere pris, jo mere der skal justeres på loftet.
Som jeg ser det, så kan det godt betale sig, hvis du bygger nyt eller har plads til det på loftet uden de store modificeringer. Men du skal nok ikke forvente, at tjene penge på en luft til luft varmepumpe lige med det samme. Det er en dyr investering, men det er samtidig en investering i dit helbred, hvilket er værd at tage med.
Jeg har selv fået installeret et Nilan 300 Comfort og det kostede rigtig dyrt, men jeg er samtidig utrolig glad for det i dag.
Et godt råd er, at kontakte en energirådgiver og høre om deres mening. Der kan nemlig være mange lavere frugter der mere oplagte at gå efter. Men for indeklimaets skyld, er varmgenvinding da helt bestemt værd at overveje. Især hvis du har børn, der er mere sarte, er et varmegenvindingsanlæg en rigtig god idé, så de ikke får støvallergi eller lign.
Jeg håber du kan bruge denne korte artikel om varmegenvindingsanlæg. Har du nogle spørgsmål, skal du være velkommen til at skrive til mig herunder i kommentarfeltet.
Skriv et svar