Tænker du på kemikalier og miljø når du køber tøj? Overvejer du økologisk tøj? Mange har stor fokus på sundhed og økologisk mad, men desværre får økologisk tøj ikke så stor opmærksomhed. Dette kan man undres over da tøjet kommer tæt på kroppen, og det måske derfor ville være at foretrække at det var produceret uden kemikalier – især børnetøj, som vores små guldklumper skal have på. Men hvad er økologisk børnetøj egentlig – og bør man købe det fremfor normalt børnetøj?
Kemikalier i tøjet
I traditionel tøjproduktion bruges der mange kemikalier, både i dyrkningen og håndteringen af afgrøder der skal blive til garn eller tekstiler og i færdiggørelsen af tøjet. Der bruges kemi til både indfarvning og print på tøjet. Kemikalierne ender i naturen, og derfor er bomuldsproducenterne ansvarlige for en stor del af verdens udledte pesticider – faktisk er kun omkring 1% af det bomuld der produceres på verdensplan økologisk.
Fordele ved økologisk tøj
Økologisk tøj er produceret af materialer der er dyrket uden brug af kemikalier og kunstgødning – ligesom økologisk mad. Produktionen af økologisk bomuld er mere arbejdskrævende end produktionen af almindelig bomuld, hvilket er en fordel i lande der lider af underbeskæftigelse. Når du vælger økologisk tøj skåner du miljøet for kemikalier og du kan være med til at forhindre de farverige floder man ser i reportager fra tøjproduktion i eksempelvis Indien.
Øko-tex eller økologi
Du har sikkert set Øko-tex mærket. Det ses især på børnetøj, og kan opfattes som en forkortelse for økologiske tekstiler – det er det ikke! Øko-tex kaldes også tiltro til tekstiler mærket eller Oeko-tex. Det er ikke et miljømærke, men et sundhedmærke. Forskellen ligger i at der i øko-tex mærket tøj ikke er kemikalier i det færdige produkt, men der er ikke taget højde for kemikalier i produktionen. Det er dermed ikke mere miljøvenligt end helt almindeligt tøj. Du undgår kemikalierne i det færdige produkt, men miljøet slipper ikke. Med økologisk tøj er det både dig og miljøet der er kemikalie fri.
Prisen
Ligesom med økologisk mad tænker mange at økologisk tøj er for dyrt. Det er da også sjældent at det økologiske er billigere end det almindelige tøj, men det kan jo skyldes at produktionen af økologisk tøj er mere arbejdskrævende og at bæredygtige materieler ofte er dyre. Til gengæld får du god kvalitet og god samvittighed for pengene. Mærketøj er ofte mindst ligeså dyrt som økologisk tøj – her betaler man bare for navnet i stedet.
Bør man købe øko-tøj?
Økologisk børnetøj er ligeså smart som almindeligt børnetøj, og økologi er ikke ensbetydende med kedeligt og farveløst tøj. Det er altså ikke en grund til at vælge økologi fra. Om man vælger at købe økologisk tøj eller ej handler om holdning og prioritering. Går du op i dine børns helbred, så vælger du helt klart økologisk børnetøj. Vores børn er meget mere sarte end, hvad vi voksne er. Et barn udvikler derfor meget hurtigt allergi og eksem når det udsættes for forskellige kemikalier. En god forældre gør selvfølgelig sit for, at barnet ikke tager skade. Derfor vil jeg da personligt også anbefale dig, at købe økologisk tøj til dine børn.
I udvalget af børnetøj er der primært 3 miljø- eller økologimærker du kan kigge efter: EU’s miljømærke Blomsten, det nordiske miljømærke Svanen og det internationale økologi mærke til tøj GOTS. GOTS står for Global Organic Textile Standard og stiller krav til, at tøjet fremstilles af økologiske råvarer, og bearbejdes miljørigtigt på fabrikken.
Økologisk børnetøj er stadigvæk en sjældenhed i butikkerne, men der kommer flere og flere til hver måned. Lige nu er det stadig på internettet, at du finder det største udvalg (læs mer ei denne artikel), men der går ikke lang tid før du vil kunne finde det i din lokale børnetøjs forretning.
Emil skriver
Oekotex er det eneste mærke der sikrer, at der ikke er kemikalier i det færdige tøj. De andre økologimærker ift tøj, sikrer kun at bomulden er dyrket økologisk, men siger intet om hvordan bomulden er behandlet efterfølgende. Som du rigtigt skrive er Oekotex tøj, ikke nødvendigvis fremstillet af økologisk bomuld, så der er altså to muligheder. Køb Oekotex og vær sikker på at dit barn ikke bliver proppet med kemikalier, eller køb andet øko bomuld og vær sikker på at naturen ikke bliver proppet med kemikalier. Kilde, bla artikel i samvirke.