I Børkop har den lokale klub, Børkop MC og Cross, taget nye midler i brug i forbindelse med cross- træningen. Klubben har store ambitioner om at kunne rykke op i rækkerne, og der er derfor afsat 20.000 kroner i årets budget til ”særlige tiltag”. Det seneste forsøg på at optimere kørernes præstationer er et lille kamera benævnt GoPro. Det var i første omgang ikke planen, men en donation fra en af klubbens mangeårige medlemmer var øremærket til GoPro-udstyr, og det blev startskuddet til den nye satsning.
Hvad er GoPro for en størrelse?
På redaktionen havde vi aldrig hørt om apparatet GoPro før, men det viser sig, at det faktisk er noget af det hotteste inden for action-verdenen i øjeblikket. Konceptet blev opfundet af en amerikansk surfer, der manglede en billigt og robust kamera, der kunne forevige hans stunts og oplevelser som surfer. Resultatet blev GoPro, som på få år har gjort manden til mangemilliardær. Det smarte ved GoPro er, at det er designet til at kunne holde til næsten hvad som helst, samtidig med at det er så billigt (2-3000 kr), at de fleste kan være med. Kameraet er dog kun en del af konceptet, som også omfatter en masse forskelligt udstyr, som er designet med det specifikke formål at kunne montere kameraet på snart sagt hvad som helst.
GoPro på motorcyklerne
I tilfældet med motorcyklerne har man anskaffet en gummidims, som gør det nemt at klikke kameraet af og på styret efter behov. Efter endt træning, tages kameraerne af, og filmen gennemgås i klublokalet til en ”GoPro debriefing”, som de har valgt at kalde det i klubben. Man ser 5 minutter fra hver kører, og både trænere og holdkammerater kommenterer teknik og stil. ”På en måde er jeg lidt træt af, at vi har indført GoPro” fortæller Jan Sørensen, som træner 3 gange om ugen. ”Det er mest fordi det forlænger hver træning med en halv time, og det har jeg dårligt tid til. Rent sportsligt er jeg på den anden side ret sikker på, at GoPro kommer til at betyde en hel del forbedringer i forhold til min egen præstation, og sikkert også de andres”, indrømmer han. I hvert fald har han med egne øjne kunne se et par generelle fejl i kørestilen, som træneren ofte har påpeget, men som han ikke selv har kunnet fornemme. Iflg. Jan Sørensen er det langt lettere at rette op på fejlene, når man selv har siddet og set hvad der rent sker i kampens hede.
GoPro er vejen frem
Den gavmilde GoPro-donation vil gerne være anonym, men det er en som har været fast medlem af klubben i over 20 år. Han er ikke længere aktiv, men møder trofast op, både når der er træning og løb. De andre fortæller om ham, at han er lidt af en ”opfinderen”, for han har altid gang i en eller anden dims til forbedring af cyklerne. ”Jeg har faktisk selv eksperimenteret en del og forsøgt at montere kameraer på cyklerne, men det lykkedes mig aldrig at finde noget der kunne holde”, fortæller han. Derfor var han ret begejstret, da han via et familiemedlem stiftede bekendtskab med GoPro-konceptet, og han har selv investeret i et GoPro HERO4 Silver, som er et af de bedre kameraer i serien. Iflg. Ole Frandsen er der næsten ingen grænser for mulighederne med kameraet. I klubben har man dog valgt en lidt billigere model, dels fordi der skulle indkøbes en snes stykker, og dels fordi man godt lige vil se det an, før man evt. vælger at satse mere tungt på brugen af GoPro i træningssammenhænge.
GoPro fås også i en top-model, men behovet for Cross klubben har ikke været der, og de valgte at spare pengene.
Skriv et svar