De teknologiske fremskridt er hurtige i vore dage, og en teknologi som var hot for fem år siden, kan i dag være på vej ud og er totalt outdated. Hvis man ser på video udlejning, så brugte man VHS for 20 år siden, senere kom DVD og så Bluray. I dag kan man ikke længere leje en fysisk film, men alt dette sker online.
Hvis man som firma ikke følger med tiden, så kan det betyde at man mister sin position på markedet, og i sidste ende kan det føre til at man må lukke. Hvis vi bliver på videoudlejningsmarkedet, så var Blockbuster klart de største, men da de ikke troede på, at online udlejning var vejen frem, så blev de distanceret af konkurrenterne, og måtte til sidst lukke.
Lidt det samme ser vi på markedet for tv udbydere, hvor selskaber som benytter de gamle kanaler og sælger kabel-tv osv., de mister markedsandele til tjenester hvor det hele foregår online, og i takt med at flere og flere får et Smart-TV, så bliver gruppen som finder online tjenesterne interessante større. Det har betydet at der er kommet nye aktører på banen, her kan nævnes de internationale tjenester som HBO og NetFlix som sidder på store dele af streaming markedet, men enkelte af de etablerede tv udbydere er begyndt at lave deres egne online løsninger, men de mister stadigvæk markedsandele til dem der kom først ind på markedet og som har et teknologisk forspring. Hvis man ønsker at fået et overblik over hvad der er af muligheder indenfor denne genre, så kan man besøge Tvudbydereidanmark.dk og få et overblik.
På markedet for bredbånd har TDC og selskaber som de ejer siddet tungt på det meste, og der har været en række år hvor der ikke har været den store teknologiske udvikling, og mange mener at det har skyldes TDC’ monopol lignende position. Indenfor de sidste fem år er der dog sket en del, og især konkurrenten WAOO, som har satset markant på at give danskeren fibernet, har sat gang i konkurrencen. Med fibernettets udbredelse så åbnes får danskerne andre muligheder, og bl.a streaming af TV som får nævnt får gode muligheder, men også markedet for mobiltelefoni kan blive presset.
I USA er snakken begyndt om at nye aktører vil gå efter mobilmarkedet, men med en lidt anderledes teknologi end vi benytter i dag, som jo typisk er via 3G eller 4G netværk, de vil nemlig lave en masse lokale WiFi hubspots, hvor man så kan benytte teknologier som Skype til at ringe, og en af de mange chat programmer som Viper og Imessage til at overtage SMS/MMS funktionen. Det betyder at kerneydelsen i de traditionelle mobilabonnementer bliver udfaset, og kun data vil være relevant, som backup i områder hvor et evt. WiFi hubspot ikke vil fungere. I USA bliver Google nævnt som en af dem som vil komme på banen med denne teknologi, og det passer meget godt i forhold til at de også vil tilbyde fibernet til den amerikanske befolkning. Apple er desuden i gang med at udvikle på et lignende system, hvor SIM-kort bliver overflødiggjort, men unikke data tilknyttet en router. På den mpde kan man benytte flere telefoner med det samme abonnement.
Det interessante bliver at se, hvor mange år der går inden at disse teknologier bliver aktuelle i Danmark, og om der bliver plads til dem begge, eller om der kun er en vinder. Indtil må vi nøjes med de traditionelle pakker med taletid, SMS/MMS og data. Hvis det er længe siden man sidst har kigget på teleudbydernes priser, så er Mobilabonnementerne.dk et godt sted at sammenligne mobilabonnement priser.
Skriv et svar