Hvorfor køber færdiglavet pasta i supermarkedet, når det er både nemt, hurtigt og sjovt at lave det selv ?
De eneste ingredienser der behøves er noget god mel, gerne durum, lidt olie og vand. Af udstyr kan du klare dig med en kagerulle og en skarp kniv til at skære pasta’en i strimler, det gør det dog noget nemmere ved hjælp af en pastamaskine der kan skære pastaen i forskellige bredde og rulle dejen ud i den ønskede tykkelses.
Opskrift på pasta til 4 personer:
3 æg
500 gram mel
Evt. lidt vand.
Start med at hælde alt dejen ud på bordet og lav en fordybning i midten. Æggene slåes ud i fordybningen, og æg og mel æltes sammen. Når dejen begynder at blive fast og hård, æltes den ved at presse dejen flad med håndfladen og folde den på midten. Denne øvelses gentages i ca. 10 minutter, så har du en lækker færdig pastadej klar til brug.
Synes du at dejen er blevet lidt for tør, så tilsæt lidt vand, eller evt. et æg mere. Den færdige konsistent skal minde lidt om marcipan.
Inden du går i gang med at rulle dejen, bør du dække den med et vådt viskestykke og sætte den i køleskabet i en halv times tid. Det gør den noget nemmere at arbejde med.
Pasta’en rulles ud med en kagerulle til den når den ønskede tykkelse, gerne så tynd så man nærmest kan se igennem dejen. Er dejen lidt klistret så drys lidt mel på, så den ikke klæber fast på kagerullen. Under alle omstændigheder, så drysses der mel på dejen til sidst, inden du skærer den i strimler. På den måde undgår du at pasta klistrer sig sammen.
Har du en pastamaskine, trykkes dejen først så flad som du nu kan med hænderne, og så føres den igennem pastamaskinen af flere omgang, hvor du gradvis justere tykkelsen, indtil den når ned i den tykkelse du ønsker.
Når du har lavet hele pastaplader, flyttes håndtaget på pastamaskinen til skæreenheden (medmindre du skal lave lasagne, så er pladerne allerede nu klar til brug), der typisk kan lave to typer af pasta, fettuccini og tagliolini hvorefter pasta kører herigennem. Ønsker du at lave andre typer/bredder af pasta, kan du enten vælge at skære pastaen ud med en kniv, eller også kan der til pastamaskiner fra de to mest solgte mærker Imperia og Marcato fås en række ekstra udstyr til alle mulige typer af pasta.
Til sidst koges pastaen et par minutter i vand tilsat lidt salt.
Lidt om pastamaskiner
Pastamaskiner fås i alle prisklasser, både manuelle, semiautomatiske og fuld automatiske. De mest populære pastamaskiner er de manuelle pastamaskiner. Disse fungere ved at have et håndtag på siden, der kan flyttes imellem selve ”rulle-delen” og ”skære-delen”. Begge enheder fungerer ved at pastadejen føres igennem to valse imens der drejes på håndtaget. Først rulles dejen ud i en den ønskede tykkelse, hvorefter håndtaget flyttes til ”skære-delen” og så bliver dejen skåret ud i pastastrimler, klar til at komme i gryden med kogende vand. Denne type pastamaskine fås også med motor, der gør at man ikke skal dreje på et håndtag, men kun koncentrere sig om at føre dejen igennem maskinen, det er den type vi kalder for semi-automatiske.
Til sidst findes der en række fuldautomatiske pastamaskiner på markedet, der både ælter dejen, og skærer den ud i forskellige typer af pasta. Her skal du kun tænke på at hælde mel og æg i en beholder, og så klare maskinen alt arbejdet. Denne type pastamaskine, vil vi dog ikke tilråde medmindre du har lyst til at ofre rigtigt mange tusinde, som en fuldautomatisk pastamaskine af høj kvalitet kostet.
Er du blevet mere hooked på hjemmelavet pasta, kan det anbefales at tage et kig på pastamaskiner.dk der har et bredt udvalg af kvalitets pastamaskiner fra italienske Marcato og Imperia.
Skriv et svar