Når oktober nærmer sig og de første nætter med frost står for døren, oplever mange danskere at også rotterne følger med. Kommunerne er altid på vagt og klar til at hjælpe borgerne, hvis de ubudne gæster trænger ind – men hvad kan man selv gøre? Her er 10 ting du selv kan gøre for at undgå rotter i hjemmet.
- Luk alle sprækker og revner i huset på mere end 15-20 millimeter, da rotter ligesom mus er meget smidige og søger enhver lejlighed til at finde varme og føde.
- Tjek gennemføringer af rør og ledninger, da der ofte er huller og sprækker omkring dem. Disse huller kan ligesom sprækker og revner i huset tætnes med beton eller net.
- Undgå at fodre havens fugle nede på jorden, men vælg i stedet at hænge fuglekugler på tynde grene i træerne, da rotter ikke kan kravle på de små grene. Der findes også flere foderautomater, man kan hænge op i stærk ståltråd, der også er for tyndt for rotten at klatre på.
- Opbevar altid mad til fuglene eller hunden i en lugtsikret beholder, da det ellers kan tiltrække rotterne. Det kan være en stor tønde eller plastkasse med låg.
- Rotter er meget adrætte og har ingen problemer med at klatre og springe efter varme og mad, så undgå derfor at have høje træers grene hængende lavt ind over taget. De kan bruges som vej ind til loftet. Det samme kan planter og roser der gror langs husmuren.
- Har man en stor eller lille håndværker i maven, har man ofte gang i en masse forskellige projekter, men disse bunker kan også være gemmesteder for de små skadedyr. Ryd op i de små projekter og hav ikke grenbunker, gamle brædder, isolering eller andet liggende rundt omkring, da det giver gode redemuligheder.
- Sæt hønsegitter eller andet finmasket net i udluftningsrør og -kanaler og nedløbsrør, da de ligesom træernes grene kan være en vej op til loftet eller ind i huset.
- Alle døre skal slutte tæt til karmen og være intakte, både hoveddør, døre til udehuse og garagen.
- Tjek afløbsristene i badeværelset og bryggers at de er fastgjort med skruer. En rotte kan snildt presse en almindelig badeværelsesrist op med kroppen. Er man alligevel utryg kan man også installere en rottesikring i afløbene. Den forhindrer rotterne i at kravle op gennem afløbene.
- Er man nogle af de mange danske husejere der har høns, er der en række ting man skal være opmærksomme på, blandt andet opbevaring af foder, huller i nettet, tæt beplantning op ad hønsehuset og er der åben bund skal nettet sikres 60-80 centimeter ned i jorden hele vejen rundt.
Jo ældre ens hus er, jo flere små gemmesteder og slitager kan der være, og så kan det blive nødvendigt at gå på jagt i det meste af hus, kælder, garage og udestue. Alle disse steder kan have gode redemuligheder for rotterne – og er de først kommet ind er det svært at slippe af med dem.
Har du allerede fået rotter kan du dog alligevel gøre følgende:
- Ringe til kommunen der kan komme og tage et kig på situationen. De kan måske være behjælpelig med lidt rottegift eller besigtigelse af steder, hvor rotter kommer ind.
- Du kan også selv købe rottegift, men pas nu på at du ikke har børn der kan komme i nærheden af det. Rottegift ser meget interessant ud, men der er giftigt, også for dine børn.
- Du kan købe nogle rottefælder og sætte ud selv. Nogle har stor succes med dette, andre ikke.
- Du kan ringe til en skadedyrsbekæmper. Han vil oftest også sætte rottefælder op, og prisen kan hurtigt løbe op.
- Du kan også få installeret rottefælder i dine afløbsrør. Dette er en dyr proces, men den dræber samtidig alle rotter der kommer.
Keld Jensen skriver
rottegift kan man altså ikke købe længere. Det er vist længe siden, at det blev taget ned af hylderne.