43 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse
Tallene lyver desværre ikke – skilsmisser er desværre ganske almindelige i Danmark. Men hvordan skal man forholde sig ved en skilsmisse? Er der brug for advokathjælp? Det er nogle af spørgsmålene vi vil prøve at besvare i denne artikel.
Ved en skilsmisse er der 3 emner som i bør forholde jer til:
- Separation / Skilsmisse og vilkårene.
- Børn (Samvær, børnebidrag, forældremyndighed og samvær).
- Bodeling.
Der er normalt mange spørgsmål og stor usikkerhed i disse punkter, derfor kan det ofte være en god idé at få rådgivning af en skilsmisseadvokat.
Hvad er forskellen på skilsmisse og separation?
D. 1 juli 2013 blev det muligt at blive skilt uden en forudgående separation – hvis begge parter er enige. Hvis der er uenighed omkring skilsmisse, så har man altid ret til at blive separeret – lige meget om den anden part er uenig.
Når man er blevet separeret, så kan man søge om at blive skilt efter 6 måneder. Man ser separationen som en suspension af ægteskabsforholdet, mens en egentlig skilsmisse er det fulde ophør af ægteskabet. Så længe man ligger i separation, kan man f.eks. ikke indgå et nyt ægteskab. Både ved skilsmisse og ved separation der ophører pligten til at forsørge den anden part og i deler ikke længere arveret, formuefælleskab, mv.
For en gældende separation, der kræves det dog at i senest 3 måneder efter separationen, er flyttet fra hinanden, ellers er separationen ugyldig og bortfalder. En skilsmisse sker ikke automatisk pga. en separation – der skal ansøges om den. I særlige tilfælde er det muligt at blive skilt med det samme, selvom der er uenighed om emnet, hvis der er tale om grov vold eller utroskab fra modsatte part.
Enighed omkring vilkår ved ansøgning om separation/skilsmisse
Hvis i ønsker en separation eller en skilsmisse, der skal i være enige om følgende vilkår:
Skal der evt. betales ægtefællebidrag?
Hvad skal der ske med jeres lejemål, hvis i bor til leje?
Hvis der er uenighed omkring hvem der skal overtage lejemålet, der afgøres det ved dom. Det er særligt betydende, hvis der er børn involveret og hvem som skal have dem boende. Desuden lægges der vægt på økonomi, helbred, økonomi og eventuelt erhvervstilknytning.
I forhold til ægtefællebidrag, så kan det ansøges af både mand og hustru. Et ægtefællebidrag består af:
Bidragets længde – altså hvor lang tid bidragspligten er gældende.
Størrelsen – den månedlige ydelse.
Begge punkter kan i aftale internt, men hvis det ikke er muligt at nå til enighed, så træffes afgørelsen af retten.
Der tages forbehold for emner som:
Varighed af ægteskab, behov, mulighed for betaling, ect.
Hvordan søger man om skilsmisse / separation?
Både skilsmisse og separation søger man om hos Statsforvaltningen – hvor der findes ansøgsningsblanketter. Statsforvaltningen har også gode guides til hvordan ansøgningen udfyldes korrekt.
Du kan dog også ansøge online, via dit NemID. Der skal samtidigt betales et gebyr.
Hvis i begge underskriver ansøgningen og erklærer jeg enige omkring vilkår og at der ikke ønskes et møde i Statsforvaltningen, så kommer bevillingen normalt automatisk med posten. Hvis der er uenighed, så indkaldes man til vilkårsforhandling hos Statsforvaltningen.
Er det umuligt at indgå en aftale omkring vilkår, så kan der ikke bevilliges separation / skilsmisse, hvilket betyder at sagen vil overgå til retten, hvor dommeren vil tage stilling til hvilke vilkår der er rimelige. I dette tilfælde, kan det være en rigtig god idé at have en skilsmisseadvokat med ind over.
Der skal betales gebyrer til Statsforvaltningen, ved ansøgningerne. Hvis du er i det mindste i tvivl om dine rettigheder ved skilsmisse / separation, f.eks. om du har ret til at fortsætte i et lejemål eller om du har krav til ægtefællebidrag, så er det vigtigt at du rådføre dig med en advokat inden du sender en ansøgning til Statsforvaltningen. Find den nærmeste advokat som specialiserer sig i skilsmisse, f.eks. Domhusgaarden i Odense.
Skriv et svar