Uanset, om du allerede er ejer af en fliseterrasse, eller går med planerne om, at bygge en fliseterrasse til din ejendom, så er der en række information, som det anbefales at kende til. Dette drejer sig om alt, lige fra idéfasen, til dem som går med tanker om at bygge en fliseterrasse, til de ejere, som mangler gode råd til vedligeholdelsen af fliseterrassen.
Til kommende ejere
Skal du til at bygge en fliseterrasse, så er der en række praktiske foranstaltninger, som skal gøres, før det første spadestik tages. En fliseterrasse kræver ikke den store vedligeholdelse, og derfor skal du blot sørge for, at den lægges ordentlig fra starten af, således at du sparer dig selv for et ekstra stykke arbejde i fremtiden. Fliser er tunge, og derfor skal den jord og det sand, som fliserne skal ligge på, gerne være forberedt helt præcist, og være helt plant, således at dine fliser ikke ligger skævt. Desuden skal jorden gerne være dyb, således at der ikke gror ukrudt op fra starten af, og du løbende har et kæmpe arbejde i, at holde din nye fliseterrasse pæn.
Der er også nogle overvejelser, som skal gøres, før du lægger din fliseterrasse. Hvilke fliser vil du have? Der findes mange forskellige terrassefliser, og man kan lave utrolig mange forskellige udseender ud af fliserne, ved at kombinere dem i forskellige farver, med små eller store sten osv. Derfor skal du gerne bruge tid på idéfasen, hvor dit materiale og design skal vælges. Førhen brugte man ofte belægningssten og herregårdssten, men i dag er de lidt større betonfliser blevet yderst populære. De nyere betonfliser er større end belægningsstene og herregårdsstenene, ikke at disse ikke anvendes i dag også, for de er stadig aldeles populære. Men de nye betonfliser er mere lækre i deres udseende, fås i mange forskellige farver og former, og derfor kan man nemmere lege med udseendet af ens fliseterrasse, hvis man vælger de nyere betonfliser.
Vedligeholdelse af din fliseterrasse
Når du har fået din fliseterrasse, og er blevet utrolig glad for den, så vil du gerne nyde den, og bruge så meget tid ude på den, som overhoved muligt. Dertil skal terrassen også gerne så godt ud, og dette kræver lidt arbejde i form af en kærlig hånd i ny og næ. Men bare rolig, her snakkes 1-2 gange om året, og så kan man slappe af og nyde sin terrasse alle andre dage.
Vedligeholdelsen er naturligvis op til en selv at vurdere, om man gider eller ej, men ønsker man en flot terrasse igen næste sommer, og sommeren efter igen, så skal man også bruge lidt tid på denne, ligesom man skal med ens bil og cykel, for blot at nævne nogle enkelte eksempler.
Vedligeholdelsen sker i form af nogle helt banale ting. Man skal blandt andet sørge for, at der ikke vokser ukrudt og anden skidt mellem og på ens fliser. Derfor skal man ud med riven, og få fjernet alt ukrudt, således at fliserne og jorden ser naturlig og pæn ud, og ikke ligner en græsplæne.
En anden vigtig vedligeholdelse er overfladen af selve fliserne. Mange ejere af en fliseterrasse vil nikke genkendende til flisepest. Flisepest er de små, grå pletter, som man med tiden vil se på ens fliser. Dette er ikke fordi fliser er i stykker, men skyldes blot naturlig slidtage, skidt og andre bakterier. Med en omgang fliserens en gang om året, gerne i foråret, da flisepesten specielt sætter sig om vinteren, så er flisepesten klaret igen. Dette skal blot have lov at sidde et par timer, og så skyldes dette af igen med vand, og dine fliser er som nye igen.
Må man højtryksrense ens fliser?
Svaret er nej. En højtryksrenser er meget populær herhjemme, men den gør mere skade end gavn, da højtryksrenseren ødelægger de øverste lag af betonfliserne, og man vil hurtigere komme ned i lagene, hvor overfladen er mere ru, og ikke har det flotte udseende, som man valgte flisen for. Derfor kan dette ikke anbefales. En kost og en spand vand kan anbefales i stedet for!
Skriv et svar