Antabus der er produceret af Actavis, er et populært lægemiddel mod alkoholmisbrug. Opfindelsen er dansk og blev gjort tilbage i 1948 af Jens Hald og dr. Erik Jacobsen, der eksperimenterede med stoffet efterfuldt af indtagelse af alkohol / øl. Det virksomme stof i Antabus hedder Disulfiram.
Efter indtagelse af alkohol sammen med Antabus, kunne de hurtigt mærke virkningen af Disulfiram i form af ubehag og reaktioner. Det der sker med denne kombination er, at leveren ikke er i stand til at udskille alkoholen i kroppen. Dette medfører til stærkt ubehag og reaktioner i form af rødme, svimmelhed, øget blogtryk og opkast. Med andre ord, bliver det meget ubehageligt til tæt på umuligt at indtage alkohol sammen med Antabus.
Find flere fakta om Antabus her
Man fandt derfor hurtigt ud af, at stoffet kunne være velegnet til brug imod alkoholisme og dem der havde brug for hjælp. Oplever man denne ubehag, er det vigtigt at man omgående søger lægehjælp. Der er dog stor forskel på hvordan personer reagerer, når de indtager alkohol sammen med Antabus. Hvis reaktionerne bliver for volsomme, findes der også modgift til Antabus. Det har bl.a. vist sig, at medicin imod søsyge også modvirker Antabus virkningen. Det kan dog ikke anbefales at eksperimentere med dette derhjemme, da vores kroppe er meget forskellige, og det kan derfor være svært at sige med sikkerhed at en eventuel modgift har den ønskede effekt. I disse situationer, er det bedre at konsultere med sin egen læge.
Varighed af Antabus i kroppen
Når du har indtaget stoffet, må du ikke indtage alkohol i de næste 2 uger, hvorefter det skulle være ude af kroppen igen. Det skal dog siges, at jo større dit indtag af Antabus er, jo længere tid vil der gå. Det er derfor vigtigt at du søger råd og vejledning fra en læge, så du ved hvornår brusetabletterne er aftaget.
Bivirkninger
Ligesom med mange andre lægemidler, findes der også bivirkninger ved indtagelse af antabus. De mest almindelige bivirkninger er træthed, opkast, diarré, hovedpine m.v. Dette svarer til ca. 10%. Derudover er der 0,1-1% der oplever hududslæt, nedsat sexlyst, hudkløe og andre forstyrrelser. De helt sjældne bivirkninger, svarende til 0,01-0,1%, består af gulsot, problemer med lever funktionen, psykoser og forstyrrelser på synet.
Hvor kan Antabus købes?
Hvis du vil købe produktet, skal du kontakte din læge for råd og vejledning om produktet, mængder og dosering. Der findes desværre mange ”falske” hjemmesider der forsøger at sælge produktet. Det er vigtigt at du ikke benytter dig af disse sider, da du ikke kan være sikker på, at det er ægte. Typisk kan du også få produktet med hjem fra lægen samme dag.
Den rette dosering
Når man starter op på Antabus, vil man typisk indtage mere i starten af forløbet hvorefter man trapper ned til eksempelvis 2 gange om ugen, hvilket du aftaler med din læge. Hos en alkoholmisbruger med stor afhængighed, vil det typisk blive aftalt, at personen skal en tur forbi lægen, hver gang antabussen skal bruges. I andre tilfælde laves der særaftaler med lægen, hvor du på baggrund af lægens vurdering og råd, selv styrer indtagelsen af Antabus.
Mere om alkoholmisbrug
Vil du have mere inspiration eller viden, før du konsulterer med din læge om Antabus og/eller alkoholmisbrug, kan du læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Derudover findes der flere sider rundt omkring, hvor du kan få viden om ambulant alkoholbehandling til dig selv og / eller pårørende. Mange af disse behandlere har ligeledes telefoner der er åbne døgnet rundt, hvorfor du altid kan få gratis og anonym alkoholrådgivning med udgangspunkt i din situation. Derudover findes der behandlingssteder overalt i landet, hvilket gør, at der typisk er meget begrænset rejsetid til disse, uafhængig af hvor du bor.
Fakta om alkoholmisbrug: http://www.alkoholbehandlinger.dk/alkoholmisbrug
Skriv et svar