I de sidste mange år har der i medierne, fra politikeres side og alle mulige steder været stort fokus på miljøet og på det faktum, at hvis ikke der bliver gjort noget drastisk, så vil jorden inden for relativt kort tid ikke længere være så beboelig som den er for øjeblikket, da vi vil have opbrugt alle dens ressourcer og forurenet den for meget. Et af nøgleordene i den sammenhæng er bæredygtighed. Det handler om at skabe et bæredygtigt forbrug af de mange, men alligevel ikke så mange ressourcer som vi har tilgængelig på jorden.
Arkitekter spiller en vigtig rolle i forhold til bæredygtighed
Her kommer blandt andet arkitekter ind i billedet. Den måde som arkitekter kan skabe nogle bæredygtige fysiske rammer, kan være en god indgangsvinkel til at skabe mere bæredygtighed i vores allesammens levevis. De bygninger som arkitekter kan skabe, kan være med til at skabe gode vaner for bæredygtighed hos de mennesker som benytter sig af dem. En bygnings konstruktion har meget mere at sige, end man lige går og tror, i forhold til bæredygtighed. Derfor har arkitekter nu og i fremtiden et ansvar og en stor rolle at spille i forhold til skabe rammer for succesfulde, bæredygtige levemåder og dermed er det op til os, der benytter os af disse bygninger at udnytte den nøgle som arkitekterne giver os til at skabe bæredygtige levemåder i form af den måde, de har tænkt det ind i deres design.
Bæredygtig arkitektur er en udfordring
Udfordringen for arkitekterne i at skabe bæredygtige rammer i deres design er også, at der findes mange muligheder for at gøre det og mange af disse muligheder er sikkert helt uprøvet. Derfor er det op til dem at eksperimentere, at prøve forskellige måder hvorpå bæredygtighed i forhold til ressourcer kan implementeres ind i et design.
Herefter er det op til borgerne og resten af verden i samarbejde med arkitekterne og deres design at tage ansvar og prøve de forskellige ting af og finde ud af, hvad der virker og hvad der ikke fungerer. Vi har alle sammen et fælles ansvar for at få jordens ressourcer til at holde så lang tid som muligt, et ansvar ikke kun over for os selv, men også over for vores børn, deres børn og faktisk hele menneskeheden.
I dette store perspektiv, spiller arkitektur kun en lille rolle, men den kan være en nøgle til et væsentligt indspark i debatten, om hvordan vi sikrer vores planets ressourcer og skaber bæredygtighed i vores levemåder og levevis, som fungerer mest effektivt og holder længst mulig tid. Herunder kommer ideer som sol energi og vind energi på banen bl.a., men også hvordan man gør, og om man overhovedet kan gøre noget så simpelt som, et vindue til at være bæredygtigt.
Vinduer, døre, vægge, alle ting der indgår i en konstruktion eller et design kan være med til at skabe bæredygtighed, hvis det bliver skabt på den helt rette måde og brugt korrekt. Dette er op til arkitekternes kreativitet og kunnen og borgernes eller brugernes beslutning om at indgå i en tæt samklang og finde nøgle til bæredygtighed til at finde vores fælles bedste fremtid.
Mere miljøvenlig og funktionel arkitektur
Udviklingen mod miljøvenlig arkitektur vil højst sandsynligt fortsætte. I dag er det moderne, at arkitekturen er så funktionel og miljøvenlig som muligt. Det betyder, at det bliver prioriteret meget højt, at nye bygninger og arkitektoniske værker ikke forurener miljøet. Samtidigt er funktionaliteten i fokus, hvilket medføre at mange arkitektoniske værker også har til opgave at udfylde en eller anden form for praktisk rolle i samfundet.
Det kunne fx handle om en park inde midt i København. Den skal være integreret i naturen så meget som muligt, det vil sige så miljøvenlig som muligt, men samtidigt skal den også være funktionel. Det kan føre til en helt unik kobling mellem naturen og hverdag, hvilket kan bidrage med mange gode elementer i en travl hverdag, som mange mennesker lever med.
I fremtiden vil der helt sikkert dukke mere arkitektur op, som har fokus på disse to ting. Det er nemlig praktisk at udnytte naturen til at få skabt et helt fantastisk stykke arkitektur, som forener det senmoderne samfund med tanken om, at skåne og bevare naturen.
Skriv et svar