Der findes mange former for belægningssten på markedet og natursten er blandt de mest udbredte. De rummer nemlig en række klare fordele, der appellerer til mange virksomheder og private.
Holdbarhed, slidstyrke, udseende og nem vedligeholdelse er nogle af de egenskaber der klæber sig på de fleste former for natursten. Det gør dem velegnet som bl.a. belægningssten, da man altid planlægger at det skal holde i mange år, uden at de mister deres flotte udseende.
Hvis du skal have lagt nyt gulv eller lignende, kan natursten klart anbefales som belægning. Vi vil i næste afsnit se nærmere på tre af de mest anvendte former for natursten, som du finder i mange danske virksomheder og hjem.
Mange former for natursten
Natursten er en bred betegnelse for flere forskellige materialer. De fire varianter, det normalt inkluderer, er granit, marmor, skifer og travertin.
Det er specielt de første 3 der er udbredte i Danmark, og meget anvendte når der skal bygge nye huse, eller indrettes rum. Vi vil derfor se nærmere på hvad der kendetegner disse materialer hver især.
Granit
Granit er en magmatisk bjergart der er blevet danne i enorme dybder og under et voldsomt tryk. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor netop granit er så holdbart og slidstærk, som det er tilfældet.
Det er de færreste der ved at granit er en blanding af mineraler og at det faktisk er mængden af kvarts og feldspat der afgør hvor hård granitten er.
Hvis du vælger granit som belægningssten skal du dog ikke være nervøs for at få fat i ‘svagere’ varianter. De har alle en rigtig stor slidstyrke og holdbarhed, der gør de holder i rigtig mange år.
Belægningssten i granit er tilmed frostfaste, hvilket er årsagen til at de ligeledes benyttes udenfor mange steder. Det gør altså ikke det store, at det bliver -5 eller -10 grader. Den eneste reelle svaghed er at de er følsomme over for syrepåvirkninger. Men det er normalt for de fleste belægningssten.
Granit er en af de bedste former for natursten til udendørs brug i Danmark. Det er stort set vedligeholdelsesfrit, og kan modstå det hård danske vejr, med vind og regn.
Marmor
Marmor er en kalkstensart som er nem at forarbejde og det er stil store glæde for producenterne på markedet. Den har et andet udseende end for eksempel granit, men mange af de samme styrker som granitten.
Den er ligeledes hård og slidstærk, hvilket gør den til et oplagt valg. Når du skal vælge imellem granit og marmor, vil valget typisk blive afgjort på udseendet og prisen. Marmor har typisk mere spil og mønstre end granit, og har derfor et mere eksklusivt udseende.
Det koster lidt mere, men giver også et helt andet udtryk.
Skifer
Skifer er den sidste naturstens type vil vi se nærmere på. Den adskiller sig nemlig meget fra de to foregående, ved at have et mere smukt og æstetisk udtryk. Skifer har en meget karakteristisk kløvet overflade, som er meget unik for netop skifer. Skifer er en bjergart, som er dannet af lerlag i cirka 10-20 kilometers dybde.
Ikke alle typer skifer har den samme holdbarhed som granit og marmor, hvilket betyder at man typisk vælger skifer i andre sammenhænge. Eller til områder hvor man ikke forventer der skal kunne klare en masse slid.
Hård skifer kan dog sagtens fungere udendørs, både som tage, beklædning og belægning.
Hvilken type belægningssten du vælger til dit næste projekt, afhænger meget af dine behov til pris, udseende og egenskaber. Skal det være udendørs eller indendørs. Skal der gås på det, eller skal det være på væggen. Osv. osv. Nu har du fået et nærmere indblik i tre af de mest populære varianter af natursten, og kan forhåbentligt bedre tage en beslutning om valg af natursten til dit næste projekt.
Skriv et svar