Mange går sikkert rundt med en boligdrøm i maven. Men at købe hus eller lejlighed kan virke som en uoverskuelig affære, især hvis man skal låne penge af banken – hvad man sandsynligvis skal. For antallet af økonomiske begreber, man skal have styr på, er mange, og hvis man ikke er klar over deres betydning, ender man måske ikke med det lån, som er mest fordelagtigt for ens eget vedkommende. Herunder kan du få kendskab til nogle af de vigtigste begreber.
Gældsfaktor
Her kigger bankerne ganske enkelt på, hvor stor din gæld er. Jo større gældsfaktor, desto nemmere har du ved at betale din gæld tilbage, og desto mere vil banken sandsynligvis låne dig. En gældsfaktor på eksempelvis 3 er en rimelig gældsfaktor, da den fortæller banken, at du kan have en gæld, der er tre gange så stor som din indkomst.
Rådighedsbeløb
Som ordet indikerer, er det det beløb, som låntager har til rådighed, efter at alle udgifter er betalt. At køber har et overblik over sit eget rådighedsbeløb er vigtigt i forbindelse med alle slags lån; både angående boliglån, men i høj grad også forbrugslån, hvor et lån er nemt og hurtigt, men til gengæld er renten også høj.
Boligkøbsbevis
En slags ”kvalitetsstempel”, der viser over for sælger, at du har en fornuftig økonomi og dermed er i stand til at låne penge til en bolig. Beviset gør, at man som køber hurtigt kan give et bud på boligen. Dermed betragter sælger dig også som en potentiel og seriøs køber.
Realkreditlån
Som regel udgøres størstedelen boliglånet af et realkreditlån, som er det billigste lån på markedet. Et realkreditlån må udgøre op til 80 procent af købsprisen på helårsboliger, og i mange tilfælde er det muligt at tage et afdragsfrit lån i 10 år. Det vil sige, at man de første 10 år ”kun” betaler renter og øvrige gebyrer.
Fastforrentet versus variabelt forrentet realkreditlån
Ved et fastforrentet lån ligger renten fast – uanset om kursen bevæger sig op eller ned – i en periode på enten 10, 20 eller 30 år, hvorimod renten på et variabelt lån varierer fra år til år, da denne følger markedet. Sidstnævnte type af lån penge udbydes generelt til en lavere rente på grund af den risiko, der er knyttet til lånet.
Sælgerpantebrev
Et sælgerpantebrev er et lånebevis, der giver låneudbyderen – typisk banken – en sikkerhed i de penge, som de har lånt til dig. Det vil sige, at banken har pant i en del af boligen, såfremt låntager ikke er i stand til at betale de lånte penge tilbage.
Du kan blive klogere på flere økonomiske begreber i denne artikel fra www.dr.dk.
Læs nedenfor, hvordan rentemarkedet udvikler sig, og hvorfor du muligvis bør bruge informationerne ovenfor til at låne penge til drømmeboligen. De høje renter er nemlig på vej tilbage med stor fart.
Boliglån: De høje renter er vendt frygteligt tilbage
Der er triste nyheder for både kommende og allerede eksisterende boligejere. Efter en længere periode, hvor vi har jublet over så lave renter, at det for flere boligejere har været fordelagtigt at nedkonvertere boliglånet, er festen nu forbi.
De danske kurser er blevet så pressede, at Nordea Kredit har været nødt til at åbne op for et nyt 30-årigt fastforrentet lån, hvor renten ligger på 3,5 procent. Det har Nordea Kredit bekendtgjort over for fondsbørsen.
– De faldende kurser betyder, at en 30-årig 3,5 procentobligation med 10 afdragsfrie år forventeligt vil handle under 100, og på den baggrund har vi i Nordea Kredit truffet beslutning om at åbne for en ny 30-årig serie med en kuponrente på 3,5 procent og mulighed for op til 10 afdragsfrie år, skriver Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom i Nordea Kredit.
Det bliver sværere at låne
De stigende renter på realkreditlånene medfører dermed, at nye boligejere må affinde sig med at skulle betale mere i afdrag. Så ikke nok med at det er blevet dyrere at låne, bliver det også sværere at få kreditgodkendelse. Ansøgningsprocessen hos traditionelle pengeinstitutter er som bekendt mere langsommelig end eksempelvis hurtig lån som disse, hvor låneudbyderen ikke stiller krav om sikkerhed, samt hvor debitor får overført pengene til sin konto i løbet af få dage.
Som artiklen fra dr.dk forklarer, kommer nuværende boligejere også til at blive påvirket af rentestigningerne, da de vil opleve et dyk i prisen på deres bolig.
– De højere renter vil nemlig alt andet lige være med til at presse boligpriserne ned, hvorfor allerede eksisterende boligejere vil blive ramt på deres friværdi, uddyber Lise Nytoft Bergmann. Hun formoder dog ikke, at vi vil se et direkte fald i priserne på boliger, men i stedet for mindre stigninger, end vi tidligere har været vant til.
Skriv et svar