Graviditet skal ikke stoppe din træning
Når en kvinde bliver gravid, er der en tendens til, at hun stopper med at træne. Det kan eksempelvis være på grund af frygten for at tabe barnet, og derfor holder de sig så meget i ro, de overhovedet kan.
Men sådan bør du ikke gøre, hvis du bliver gravid eller allerede er det. For så længe du bare sørger for at træne på den helt rigtige måde, gavner det langt mere, end det skader. Så lad vær med at tro på, det er med en høj risiko, hvis du begynder at træne under din graviditet.
Sørger du bare for at bruge hovedet undervejs, skal du blot glæde dig over nogle af de gode ting, du får ud af at tage i træningscentret, mens du er gravid.
Det kan du vinde ved at træne under graviditeten
Der kan være mange fordele ved at blive ved med at træne, selvom du bliver gravid. Du mindsker eksempelvis risikoen for at udvikle graviditetssukkersyge med hele 70%, og risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning mindskes med intet mindre end 40%.
Derudover kan du opleve at komme langt nemmere igennem din fødsel, samt at komme hurtigere ovenpå efterfølgende, da kroppen vil være stærkere, hvis du holder din træning ved lige. Sidst men ikke mindst giver det dig energi og en gladere hverdag.
Undgå kontaktsport
Som nævnt gælder det om at træne rigtigt. Du bærer rundt på et lille barn inde i maven, og selvom det er godt at træne, skal du stadig træne med måde. Det betyder blandt andet, at du skal droppe alt det, der hedder kontaktsport. Træningsformer, hvor du kan risikere at støde barnet eller på andre måder skade det eller din mave, er et absolut no-go.
Det kan være sportsgrene som eksempelvis kampsport, fodbold, håndbold, ishockey osv. Har du dyrket disse sportsgrene, inden du blev gravid, bør du holde dig fra dem, under din graviditet og så starte op igen, når du har født.
Derudover bør du også holde dig på pæn afstand til sportsgrene, hvor du kan risikere at falde og slå dig. Herunder tæller bl.a. springgymnastik, redskabsgymnastik, ridning og eventuel ekstremsport.
Løb er heller ikke ideelt
Og selvom løb ikke er en kontaktsport, er det heller ikke ideelt for dig, der er ved at få en stor bule på maven. Ved at løbe får du mange stød op igennem kroppen, og det anbefales, at du finder andre træningsformer under din graviditet.
Når du først har født, kan du godt begynde at træne din løbeform op igen. Men hold dig gerne fra det, mens du er gravid.
Sådan træner du under graviditet
Når du skal i gang med at træne under din graviditet, er det vigtigt, at du holder dig til skånsomme træningsformer, så du ikke belaster din krop for meget. Her anbefales cykling på en motionscykel eksempelvis, da du ikke får stød eller vrid i kroppen, men derimod blot kan sidde stille og roligt og trille rundt med benene.
Nu hvor du ikke kan/anbefales at løbe, kan du i stedet overveje at begynde at trave nogle ture. Gåture er ikke nær så krævende for dine ben og muskler som løb, og det kan samtidig forbrænde en pæn del kalorier.
Sidst men ikke mindst kan du også overveje svømning, da det også er en nænsom sport, hvor du kan tage det i dit eget tempo og ikke belaster muskler eller knogler.
Nogle fitnesscentre har også decideret træningshold til gravide. Så du kan jo undersøge, om dit lokale fitnesscenter har sådan en mulighed.
Så lang tid bør du træne
Det anbefales, at du træner i minimum 30 minutter hver eneste dag. Hold dig gerne under en maks puls på 160 slag/minut, og giv dig gerne omkring 60%, så du ikke smadrer dig selv helt og aldeles. Det skal være moderat motion, hvor du får pulsen lidt op, men det er ikke tidspunktet at blive hundredemeterløber eller træne op til en Ironman.
Lyt til din krop
Til syvende og sidst skal du selvfølgelig blive ved med at lytte til din krop. Selvom andre kan tåle at træne en del, betyder det ikke, at din krop nødvendigvis kan. Har du det mindste ondt efter eller under træning, bør du stoppe og lytte efter. Du ved bedst selv, hvad din krop kan holde til.
Skriv et svar