Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre, hvis du er pårørende til en misbruger. Bliv også klogere på, hvordan man kan finde ud af, om en man kender har et misbrugsproblem.
Hvordan genkender man et alkoholmisbrug?
Forskellige typer misbrug har forskellige typer karakteristika, men der er dog også ting, der går igen hos misbrugeren – nedenfor følger en liste over særlige karakteristika hos alkoholmisbrugeren. Og hvis du er pårørende til en misbruger, kender du sikkert udmærket til mange af disse. Symptomerne kan selvfølgelig variere fra person til person, men hvis du kan genkende 4 eller flere af tegnene herunder, har din pårørende sandsynligvis et alkoholproblem.
Drikker mere end planlagt
Alkoholikeren vil typisk drikke mere end planlagt – og ikke være i stand til at kontrollere sig. Dvs. at han/hun ofte vil blive meget beruset, og gerne både alene og i sociale sammenhæng.
Konflikter i familien
Alkoholikeren vil typisk ikke anerkende sit problem, og er derfor ikke lydhør over for familiens indvendinger mod alkoholforbruget – det fører til hyppige konflikter og skænderier.
Skjult drikkeri
Mange misbrugere drikker i det skjulte. De gemmer alkohol i haven eller i bogreolen eller drikker på vej hjem fra arbejde, på gåturen med hunden osv.
Løfter der ikke holdes og skuffede forventninger
Misbrugeren vil ofte love at drikke mindre eller slet ikke drikke, men løfterne holder aldrig længere end i en kort periode.
Bliver aggressiv og defensiv
Når snakken falder på alkohol, vil misbrugeren blive irriteret og måske direkte vred og aggressiv – de fører igen til de konflikter, som pårørende af misbrugere kender så godt.
Faste drikkerutiner
Misbrugeren vil typisk drikke på samme måde og ved de samme lejligheder
Blackouts
Blackouts er et typisk tegn på alkoholisme – misbrugeren kan ikke styre sit indtag, og kan ikke huske, hvad han eller hun har foretaget sig under beruselsen.
Toleranceøgning
Der skal mere og mere til for at opnå den samme beruselse – toleranceøgning er et klart tegn på misbrugsproblemer.
Drikker alene
Misbrugeren vil ofte drikke sig fuld uden andre personer i nærheden
Drikker hurtigt
De første glas drikkes hurtigt, fordi misbrugeren har brug for alkoholens dulmende og berusende effekt
Ændrer adfærd
I forbindelse med alkoholindtag ændrer misbrugeren ofte adfærd og bliver f.eks. aggressiv og ubehagelig eller meget følelsesladet.
Alkoholen skaber familieproblemer
Det sidste tegn på alkoholmisbrug er desværre noget, som langt de fleste pårørende kan nikke genkendende til. Misbruget og misbrugeren skaber problemer og konflikter i familien, der får alle til at mistrives. Når alkoholforbrug skaber problemer, og misbrugeren alligevel ikke er i stand til at ændre indtaget, er det er klart tegn på alkoholisme.
Sådan konfronterer du en misbruger
De fleste pårørende til alkoholikere har allerede flere gange været i en situation, hvor de har prøvet at konfrontere misbrugeren og få vedkommende i behandling. Men den svære samtale kræver grundig forberedelse og en klar afklaring af, hvad man vil have ud af den – ellers lykkes det sjældent. Hvis du vil konfrontere en alkoholiker, er det en god idé, at I er flere med til samtalen. Og så skal I være forberedt på en vis modstand fra jeres pårørende. Forbered jer godt, skriv ned, hvad I vil sige, og hold fast på jeres krav om behandling. Gør klart for dig selv, hvad konsekvensen er, hvis din pårørende ikke vil gå i behandling – og gå ikke på kompromis.
Er du i tvivl, om alkoholproblemet kræver professionel behandling?
Hvis du er i familie med en der drikker for meget og er i tvivl om, at der er tale om et behandlingskrævende alkoholmisbrug, er det altid en god start at tale med en professionel behandler. Her vil du også kunne blive rådet til, hvordan du tager den svære snak med din pårørende og hvordan du får hjælp til at få vedkommende i behandling.
Du kan kontakte Dansk Misbrugsbehandling til en snak om alkoholbehandling og livet med en misbruger – eller læse mere på deres hjemmeside her.
Skriv et svar