Mindfulness er blevet meget in her i Danmark og du har sikkert stødt på ordet før, men vidste du at mindfulness stammer fra en gren i buddhismen og er blevet brugt i mange år? Det har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress. Og netop her er mindfulness et fantastisk værktøj, da det giver mere overskud og nærvær. At bruge mindfulness kræver selvfølgelig ikke at du er stresset, men blot at du ønsker mere overskud og andre positive virkninger, der kan gøre kan gøre dig gladere og mere tilpas i hverdagen.
Hvad er mindfulness?
Mindfulness handler om at være nærværende og tilstede i nuet. Det er en objektiv og ikke-dømmende måde at forholde sig til det, du møder – både fænomener i din krop og i dine følelser, tanker og omgivelser. Følelser og tanker observeres, men ignoreres eller vurderes ikke. At være mindfull, er ikke noget der kommer af sig selv. Øv dig på at have fuld opmærksomhed på det du gør nu, og hav alle sanser vågne – mærk efter hvordan det føles. Vær opmærksom på dig selv og dine omgivelser.
Positive effekter ved mindfulness
Mindfulness gør bl.a. at du:
– opnår større nærvær overfor dig selv, og dermed også dine omgivelser
– lærer at leve i nuet
– øger din bevidsthed om dig selv
– lærer at forholde dig objektivt til hverdagens udfordringer
– opnår større accept og positivitet overfor dig selv og andre – dermed opnås også større glæde.
– Får mere overskud
Mindfulness giver overskud i en travl hverdag
I en hverdag fyldt med ting vi skal forholde os til, kan hjernen og kroppen nemt blive overstimuleret. De fleste af os kender følelsen – man er tømt for energi og har ikke overskud til alt det man gerne vil eller skal nå. Mange mennesker mangler ro i hverdagen, og her kan mindfulness være til stor hjælp. Når man lærer at være tilstede i nuet, er det nemmere at tage en opgave ad gangen, uden at blive stresset og frustreret over alle de andre opgaver, der står i kø. Når man kan dét, vil man opleve mere overskud. Husk på at det ikke er meningen, du skal have overskud for at bruge mindfulness – det skal integreres i din hverdag, så det kan give dig overskud.
Videnskaben godkender mindfulness
Udover den positive effekt på overskuds-kontoen, kan mindfulness også hjælpe på andre områder. Der er i takt med den stigende interesse for mindfulness, lavet adskillige undersøgelser om, hvorvidt det virker. De fleste af disse undersøgelser viser endda et positivt resultat, ved de personer der har dyrket mindfulness igennem længere tid.
F.eks. viser en undersøgelse at mindfulness virker direkte på de områder af hjernen, der regulere vores følelser. Aktiviteten i disse områder sænkes, og det får os til at tænke mere nøgternt og klart – hvilket også bidrager til mere overskud.
Mindfulness mod depressioner
Noget der kan fjerne alt overskud er depressioner, og hvis man en gang har haft en depression, er der stor chance for at man bliver ramt igen. Også her kan mindfulness være nyttigt. Forskning viser nemlig at mindfulness kan være lige så effektivt som antidepressivt medicin, til at forebygge nye depressioner. Man kan altså ved at træne mindfulness, undgå depressive perioder med intet overskud.
Intet kommer dog uden kamp
At mestre mindfulness teknikerne kræver en ordentlig indsats. Det er ligesom alt andet i livet noget du skal træne dig op til. De færreste vil mærke en stor effekt den første dag eller to, men træner du det jævnt i flere uger/måneder, så vil du hurtigt opleve en særdeles positiv effekt.
Hvordan kommer du så i gang med mindfulness? Jo – Det vil jeg give dig tre bud på nu.
1 – Du kan købe/låne en mindfulness bog som f.eks. denne bog fra Henning Daverne (Danmarks mindfulness guru nummer 1.) Læs bogen og begyndt at bruge nogle af de tekniker du lærer om. Dette er den billigste løsning men samtidig også den sværeste løsning.
2 – Jeg kan personligt anbefale, at du søger professionel hjælp i stedet for at bare at kaste dig ud i det på egen hånd. I langt de fleste større byer kan du finde et mindfulness kursus/hold, hvor du meget billigt kan komme i gang med at øve mindfulness. Der findes gratis hold/kurser, men hvis ikke andet koster det måske 200 kr i måneden. Her er indlæringskurven væsentlig bedre, end hvis du prøver at lærer det på baggrund af en bog.
3 – Personlig vejledning fra en ekspert. I Danmark har vi ikke mange eksperter i Mindfulness, men der findes nogle få som tilbyder hjælp til privatpersoner, både enkeltvis og via nogle specielle kurser. Jeg kan anbefale Henning Davernes mindfulness kurser, men der findes også andre muligheder. Bare lav en hurtig søgning på Google og du vil hurtigt kunne finde nogle. Hvis ikke andet, kender din læge måske også til nogle kurser. Dette er selvfølgelig en dyrere indgangsvinkel til mindfulness, men hvad er bedre end at lære der fra eksperten selv?
Skriv et svar