Ordet har fået en helt ny klang og er efterhånden kommet på flere og fleres læber. Næsten alle har en bekendt eller en ven af en ven der har haft stor succes med det. Der er tale om hypnose. En terapeutisk behandlingsform, der kan anvendes som redskab til at overkomme en lang række forskellige udfordringer.
Der er dog stadigt en stor del af befolkningen, der betragter hypnose som noget hokus pokus – noget man ser på film eller til trylleshows, hvor frivillige hypnotiseres til at agere uden for karakter til publikums store glæde. Dette er dog langt fra hvordan hypnose i dag anvendes til terapeutiske formål.
Hypnose – hvad er det?
Før vi går dybere ind i hypnosen, er det vigtigt at have styr på nogle centrale begreber. Hypnose i sig selv betyder en naturlig trance, der er bevidst fremkaldt. En trance er en naturlig tilstand, som du oplever hver dag. Det kan beskrives som når du ”falder i staver” eller lader tankerne flyde. De fleste kender det fra når man sidder og kigger ud ad vinduet på arbejdet eller er ude og løbe en tur og indser at man har glemt alt om tid og sted. Det er ligeledes den følelse du har i kroppen når du er ved at falde i søvn eller når du er ved at vågne op. Hypnose er altså når du befinder dig i en naturligt fremkaldt trance.
Sådan oplever du hypnose
En af årsagerne til at hypnose er blevet en så populær behandlingsform er uden tvivl hvor behagelig en oplevelse behandlingen er for vedkommende, der bliver hypnotiseret. Du befinder dig i en tilstand hvor du er helt afslappet i kroppen, du sover ikke, som mange folk tror at du gør, men du er så afslappet, at du efter du kommer ud af hypnosen vil føle dig forfrisket, helt som hvis du havde sovet.
Når du er i hypnose er du bevidst om dine omgivelser forstået på den måde at du kan høre hvad der bliver sagt og du kan også sagtens bevæge dig helt som du vil. Dit fokus vil dog være på dine indre processer, med hvilke der arbejdes med igennem hypnosen.
Hvad gør hypnose så, hvorfor virker det?
Når du er hypnotiseret arbejder du i dit ubevidste sind. Her findes alle dine erfaringer og indtryk, som du ikke er fuldt bevidst om – med andre ord er det den del af dit sind, som du ikke selv har adgang til. Hypnosen tilgår den gemte information du går rundt med og undviger samtidigt den selvcensur, de fleste har indlært. Det er dokumenteret at vi kun er bevidste om mindre end en milliontedel af hvad vi reelt erfarer, og alt hvad vi ikke bevidst tager til os bliver gemt i det ubevidste sind. De fleste er godt bevidste om at de har nogle negative mønstre i deres handlinger eller tankegang, dette er dog tit så indøvet at det kan være svært at bryde disse mønstre på trods af at man er bevidst om deres negative effekt. Hypnose er herved en genvej uden om vores bevidste indre strategier og tankeprocesser for herefter at kunne gå ind og ændre på de underliggende mønstre, der skaber en negativ effekt.
Hvordan foregår det så at blive hypnotiseret?
Indgår du i et forløb med hypnose starter det altid med at det klart defineres hvad målet med behandlingen er. Hvad er det for nogle mønstre du gerne vil bryde og hvordan vil du gerne have det. Herefter guides du ind i trancen hvor du vil få adgang til det ubevidste sind og det kan lade sig gøre at finde løsninger, du ikke før har været bevidst om. Du vil befinde dig i hypnosen i mellem en halv time til 50 minutter hvorefter du guides ud af trancen – en session fra start til slut typisk vare halvanden time og du vil typisk skulle igennem et forløb på tre til seks sessioner, dog vil du sagtens kunne opleve resultater af færre sessioner alt efter hvad din situation er og hvad målet med behandlingen er.
Skriv et svar