Der er flere forskellige billige a-kasser, og da a-kasserne har varierende tilbud til deres medlemmer, kan være svært at gennemskue hvilken en der er bedst for dig. Der er i 2015 26 statsanerkendte a-kasser, og ud af dem er 12 tværfaglige, det vil sige at de optager medlemmer uanset hvilken faggruppe eller uddannelsesniveau du tilhører, og uanset om du er ufaglært eller faglært.
Pris og kvalitet
Når det handler om a-kasser hænger pris og kvalitet ikke sammen. Flere tests har vist at nogle af de billigste a-kasser får den højeste bedømmelse i medlemstilfredshed. Det er altså ingen garanti at du får en bedre behandling fordi du betaler mere for din a-kasse. Tværtimod, du får samme høje kvalitet af service og de samme medlemsfordele i en billig a-kasse. Du kan dermed trygt vælge en billigere a-kasse.
Meld dig ind i en a-kasse
Det er vigtigt at du melder dig ind i en a-kasse mens du er i arbejde. For at være berettiget til dagpenge skal du have været medlem af a-kassen i 1 år, og samtidigt have arbejdet 52 uger (1924 timer). Det hjælper altså ikke noget først at melde dig ind den dag du står uden arbejde.
Du behøver ikke at være medlem af en fagforening for at melde dig ind i en a-kasse.
Mange mennesker er forvirrede omkring forskellen på fagforening og a-kasse, men det er udelukkende a-kassen der står for udbetaling af dagpenge, mens fagforeningen, blandt andet, yder juridisk støtte med faglige problemer på din arbejdsplads.
Skift til anden a-kasse
Hvis du allerede er medlem af en a-kasse, men har fundet en ny billigere a-kasse du gerne vil skifte til, er det ganske nemt. Alt du skal gøre, er at melde dig ind i den nye a-kasse, så tager de sig af alt papirarbejdet med at overflytte dit medlemskab. De tager kontakt med din tidligere a-kasse og sørger for at du bliver meldt ud, at alle papirer bliver overflyttet og at din anciennitet ligeledes bliver overflyttet til din nye billige a-kasse.
Du må endelig ikke selv melde dig ud af din gamle a-kasse. Hvis du melder dig ud uden at være medlem af en anden a-kasse mister du din anciennitet. Hvis du lader din nye a-kasse tage sig af overflytningen, bliver din anciennitet overflyttet, og dermed mister du ikke nogen af de anciennitetsfordele du havde i din gamle a-kasse.
Hvorfor være medlem af en a-kasse?
Du kan frit vælge om du vil være medlem af en a-kasse, men der er gode grunde til at vælge a-kassen.
Som medlem af en a-kasse er du sikret dagpenge i tilfælde af at du mister dit job. I 2015 er dagpengesatsen 17.918 kr. pr. måned. Mange a-kasser har tillige et tilbud om lønsikring, hvor du kan sikre dig at du kan få udbetalt op til 80-90% af din nuværende løn.
Hvis du ikke er medlem af en a-kasse den dag du står uden arbejde, er du henvist til kontanthjælp fra socialforvaltningen i din bopælskommune. I 2015 er kontanthjælpen 10.849 hvis du er over 30 år og ikke har børn. Det er markant mindre en dagpengesatsen.
Du skal også være opmærksom på, at for at modtage kontanthjælp kan du ikke have formue. Det vil sige at hvis du har opsparing, bil, sommerhus eller andre letomsættelige værdier skal du bruge din opsparing og sælge din bil og dit sommerhus, eventuelt også optage lån i friværdien i dit hus, før du kan modtage kontanthjælp.
Sådan er det ikke med dagpenge. A-kassen udbetaler dagpenge til dig uanset hvilken formue eller værdier du har.
Selv om det kan se ud som en unødig udgift at være medlem af en a-kasse, kan du se på det som en forsikring for at du rent økonomisk har større frihed mens du finder et nyt arbejde hvis du skulle blive arbejdsløs.
Husk også at du kan trække hele medlemsbidraget til a-kassen fra i skat, og dermed er den faktiske pris næsten halveret.
Skriv et svar