Er du på udkig efter en brugt bil? Så læs med og få gode råd og fif til hvordan du med lidt omtanke kan gennemskue tilstanden på en brugt bil. Hvis du finder den rigtige brugte bil kan den holde mange år, og du kan komme til at spare rigtig mange penge. Hele udfordringen ligger i udvælgelsesprocessen.
Når du tager ud og kigger på en brugt bil, bør du som udgangspunkt altid have en med dig, der kan hjælpe med at undersøge bilen – fire øjne ser som bekendt bedre end to. Endnu bedre er det, hvis den person der tager med, også har forstand på biler og ved hvor man skal kigge ekstra grundigt efter. Hvis det ikke er en mulighed, kan du alternativt prøve at køre forbi din mekaniker, når du er ude at prøvekøre bilen.
- Først og fremmest skal du gennemgå bilens tilstand – her skal du tjekke om den er ordentligt vedligeholdt, hvis der er skader/stenslag i synsfeltet i forruden er det ulovligt at køre i den.
- Endvidere kan buler også være dyre at få lavet, men kan samtidig også give dig forhandlingsstyrke i forhold til prisen (såfremt at bulen ikke betyder noget for dig).
- Dernæst bør du undersøge om der er nuanceforskelle på farverne i lakken. Hvis lakken virker ”friskere” på en del af bilen, så har bilen givetvis været skadet tidligere. Husk også at tjekke om dørene, bagklappen og kølerhjelmen kan åbnes ordentligt.
- Gennemgå også olien på bilen. Hvis oliepinden er kulsort, betyder det muligvis at motoren er slidt. Husk også at tjekke om der er oliespild eller utætheder omkring motoren. Der må heller ikke være olie i kølervæsken.
- Husk en lommelygte til når du skal undersøge motorrummet og undervognen. Især hvis det er aften eller mørkt, kan det være svært at se detaljerne.
- Når du skal tjekke dækkene på bilen, skal du undersøge om de er slidt ensartet. Hvis de er slidt ujævnt og skævt, er hjulophængene muligvis slået skæve eller ude af justering. Hvis bilen har dæk af høj kvalitet samt gode vinterdæk, kan det tyde på at personen har været omhyggelig med resten af bilen også.
- Tjek bilens støddæmpere ved at ruske i bilen i hvert hjørne – hvis bilen gynger mere end en gang kan det tyde på at støddæmperne er defekte.
- Husk også at kigge på undervognen i bilen – er der spor af rust? Find ud af om bilen har fået en rustbeskyttelse, da bare en enkelt behandling faktisk kan forlænge bilens levetid markant. Hvis der ikke er spor af rust, kan det tyde på en omhyggelig ejer, som har beskyttet bilen godt. Spørg også gerne sælgeren ind til om bilen har stået i garage.
- Hvor langt har bilen kørt? Hvis der er pillet ved tælleren, kan du få et indtryk af om bilen har kørt langt, ved at kigge på kabinens stand. Tydelige tegn på at bilen har kørt langt kan være slidt pedalgummi, blankslidt rat og slidte sædehynder.
- Når du prøvekører bilen, skal du være særligt opmærksom på støj eller mislyde fra bilen. Når du starter bilen, skal advarselslamperne lyse, men efterfølgende skal de slukke i løbet af bare få sekunder.
Helt overordnet er det også klogt at tænke på din økonomi, inden du forelsker dig i en bestemt bil. Der er flere faktorer der kan afgøre om bilen er attraktiv for dig. Hvor langt kan den køre på literen, hvad er vægtafgiften, og hvad koster eventuelle reservedele?
Hvis du køber en brugt bil hos en forhandler, skal du være særligt opmærksom, hvis du har tænkt dig at tage et billån eller tegne en ny bilforsikring. En forhandler vil givetvis tilbyde dig nogle løsninger, da det er normalt at de har aftaler med et selskab. Du bør dog altid selv undersøge markedet for billån og bilforsikringer, før du skriver under på noget. Internettet kan være en stor hjælp for dig, når du skal på jagt efter en brugt bil, men også når du skal undersøge finansierings- og forsikringsmuligheder. Du kan med fordel selv undersøge markedet ved hjælp af prisportalen Samlino, hvor du kan sammenligne priser på billån og bilforsikringer.
Danmarks største brugtbil hjemmeside er desuden bilbasen.dk, hvor du kan finde anmeldelser, guides og utallige brugte biler at kigge på. Rigtig god biljagt!
Skriv et svar