Når vi taler om forsikringer til hunde, findes der grundlæggende tre typer: 1) Den lovpligtige ansvarsforsikring. 2) En hunde sygeforsikring. 3) En udvidet forsikring. Lad os se på, hvad de tre typer går ud på.
1) Den lovpligtige hundeforsikring hjælper dig, hvis din hund kommer til at forårsage ulykker, hvis pris overstiger, hvad folk normalt kan betale sig fra. Det kan fx være et trafikuheld. Her er det ret så uheldigt, hvis man ikke er dækket. Derfor har man indført, at ansvarsforsikringen er lovpligt. Personligt kender jeg ikke til nogen sager, hvor folk er kommet i problemer pga. manglende ansvarsforsikring. Det skyldes nok, at der informeres meget om det, og så koster den jo ikke ret meget. Så der er ingen grund til at forsøge at slippe for at tegne denne type. Man skal i øvrigt have én til hver hund, hvis man har flere af de forbenede.
2) En sygeforsikring til hunden er en rigtig god idé, hvis du vurderer, at en dyrlægeregning på fx 10.000 eller mere er for meget, i forhold til hvad du kan klare økonomisk. Der findes mange forskellige priser på disse forsikringer, men hvis man skal sige det i runde tal, skal du regne med, at prisen (præmien) er lidt over 100 kr. om måneden. Denne type vil typisk dække ca. 30.000 kr. om året, og så er der en selvrisiko på ca. 2000. Men priserne er selvfølgeligt noget forskellige. Personligt vil jeg foretrække at vælge en høj selvrisiko og så til gengæld betale en lidt lavere præmie hver måned. Det er i øvrigt sådan, at forsikringsselskabet vil have en masse information, lige fra hvilken hunderace du har til dens alder. Nogle steder har forsikringsselskaberne udmærkede online beregnere, hvor du kan se, hvad det koster. Beregningerne er meget præcise, fordi du har mulighed for at indtaste mange oplysninger om dit hund, typisk forhold som race, alder, helbred, din kommune og meget andet.
3) Den udvidede forsikring. Denne type bruges til folk, som går meget op i at træne hunde. Det er nemlig sådan, at hvis man fx fungerer som figurant (i politihundetræning kan en figurant fx være en, der skal spille forbryder, og som hunden skal løbe efter). Nogle forsikringsselskaber mener, at du er nødt til at tegne en udvidet forsikring, hvis du vil deltage som figurant. Det er ganske enkelt farligere end så meget andet, og derfor kan det være nødvendigt med en ekstra beskyttelse/forsikring. Her er der nok flere, som burde tegne forsikringen. Men desværre regner mange med, at det ikke lige er nødvendigt i deres situation. Vi har jo nogle gange en tendens til at tænke “det sker kun for naboen, ikke for mig”. Men den udvidede type er en rigtig god idé, hvis man træner meget.
Det skal for god ordens skyld gentages, at det kun er forsikringstype 1), som er lovpligtig, dvs. den er du tvunget til at købe, hvis du vil have hund. De andre er frivillige. I øvrigt er vi danskere langt bagefter i forhold til vores nabolande Sverige og Norge. I deres lande har størstedelen tegnet sygeforsikring sammen med den lovpligtige. Her kunne vi lære noget i Danmark.
Så vidt jeg kan se er der kun fordele ved sygeforsikringen. Dog kan man mene, at forsikringen kan få nogle mennesker til at blive ved med at operere på en hund, som måske burde aflives. Det er jo det problem, som opstår når man ikke selv skal betale. Modargumentet kan dig være, at der altid vil være en selvrisiko, så det er altså ikke helt gratis, og de fleste hundeejere er fornuftige mennesker, som kan se, at hunden på et tidspunkt ikke kan mere.
Jeg håber, at guiden her har hjulpet dig. Du kan læse mere i de links, som er sat ind ovenfor. Tak for opmærksomheden.
Per Madsen skriver
Hej
Hvad gør man hvis en hund ødelægger et par dyre sko? Ejeren påstår at han ikke har hundeforsikring.
Med venlig hilsen
Per Madsen