Hvis du ikke ved det, så skal du ikke være ked af det. Det er de færreste mennesker der på forhånd ved, hvordan de skal håndtere et dødsfald i praksis. Psykisk er selvfølgelig en helt anden sag.
Jeg vil i dag prøve at give dig en afklaring på, hvad du skal sørge for og, hvordan du skal sørge for det der skal ordnes i forbindelse med et dødsfald.
Det første du skal gøre når du oplever et dødsfald i familien er, at kontakte pårørendes læge. Lægen vil komme og underskrive en dødsattest kort tid efter. Hvis dødsfaldet er meget voldsomt og pludseligt, måske i forbindelse med en eventuel kriminel handling, så skal du kontakte politiet som det første. Det vil dog i de fleste tilfælde kun være nødvendigt med et opkald til lægen. Hvis lægen mener der kan ligge en forbrydelse bag ved dødsfaldet, vil politiet påbegynde en efterforskning. Politiet vil i alle tilfælde blive underrettet om dødsfaldet gennem lægen.
Nu er afdøde officielt bliver erklæret død og den til tider hårde begravelsesproces begynder. Først skal du have indleveret en dødsanmeldelse.Det skal du gøre indenfor for 2 dage til afdødes lokale begravelsesmyndighed. Det kan enten være ved sognepræsten eller kordegnekontoret i det sogn, hvor afdøde boede. Selve dødsanmeldelses papirene modtager du af lægen, hospitalet eller det plejehjem som stod for at underskrive dødsanmeldelsen. På selve dødsanmeldelsen skal du tage stilling til, hvorvidt en præst skal stå for begravelsen, hvilken type af begravelse der ønskes med mere.
Dernæst vil det være naturligt at kontakte en bedemand der hjælper med resten af begravelsesritualerne. Du kan finde en bedemand på flere forskellige måder. Du kan kigge avisen igennem og lede efter reklamer for en bedemand. Du kan kigge telefonbogen igennem. Du kan forhøre dig ved din præst om han/hun kan anbefale en bedemand eller du kan lave en hurtig søgning på Google.
Jeg lavede denne hurtige søgning på google “Bedemand i gl. holte” og fandt som det første Elholmbegravelse.
Din bedemand kan guide dig igennem de næste mange skridt og ting der skal tages stilling til. Ja du kan faktisk også vælge at kontakte en bedemand inden du afleverer dødsanmeldelsen og dermed lade bedemanden ordne dette papirarbejde.
Bedemanden vil nu hjælpe dig med at arrangere alt dt praktiske i forbindelse med begravelsen. Alt lige fra at vælge kiste, gøre afdøde klar til begravelsen, bestille blomster, dekorere kirken, måske endda bestille bord til en evt. begravelsesceremoni efterfølgende.
Din bedemand kan hjælpe dig med mange ting og jo flere ting du lader ham/hende om at klare, jo mere tid kan du bruge på at sørge med familien. Du kan finde en længere liste her.
Efter en begravelse vil det sidste skridt være, at afmelde afdødes abonnementer, husleje og hvad der ellers måtte være af faste betaling services som ikke automatisk bliver stoppet.
Her kan du igen foretage en søgning på Google, hvor du hurtigt vil kunne finde lange lister over, hvad du skal huske at afmelde.
Hvis afdøde har fælles konto med en partner der stadig er i live, vil denne konto blive spærret ved anmeldelsen af dødsfaldet. Dette sker som en sikkerhed og vil først blive ophævet efter en hurtigt tur i fogedretten. Det er ikke for at mistænkeliggøre dig som partner, men simpelthen en standard sikkerhedsforanstaltning der bliver aktiveret ved hver eneste dødsfald.
Jeg håber dette gav dig et lille overblik over, hvad du skal foretage dig i forbindelse med et dødsfald og, hvilken rækkefølge det skal ske i. Mit personlige råd til dig er, at overlade så meget af arbejdet som muligt til bedemanden, så du kan få mere tid sammen med din familie og dermed ikke bliver presset ud i en masse svære valg. Det er selvfølgelig dyrere at bruge en bedemand til alle opgaver, men det kan være utrolig befriende.
Skriv et svar