Forbruget af kokain i Danmark er kraftigt stigende, og både politi og behandlingssteder oplever, at flere og flere mennesker kommer i problemer pga. kokainafhængighed. Men hvor farligt er kokain egentlig, og hvad skal man overvejer, før man prøver det? Bliv klogere herunder.
Er kokain overhovedet farligt?
Kokain er et stof, der er mest udbredt i mere ressourcestærke kredse, hvor folk har penge, job og hjem, og bruger kokain sammen med alkohol, når der skal festes i weekenden. Ofte opfatter disse mennesker ikke sig selv med misbrugere, da de ikke tager stoffet hver dag, og da det ikke umiddelbart har negative konsekvenser for deres liv.
Der er dog intet kokain-forbrug, der er risikofrit. Den største risiko er afhængigheden, der meget ofte betyder, at folk i løbet af en periode får et større og større forbrug af stoffet. En anden risiko er overdosering, der i yderste konsekvens kan lede til hjertestop, organsvigt og død.
Og en tredje grund til at kokain er farligt, er de stoffer, som det blandes op med for at fortynde det. Når man køber narkotika på gaden, kan man aldrig være sikker på kvaliteten, og ofte mixes kokainen med meget skadelige stoffer med uforudsigelige bivirkninger.
Kokain og hjerteproblemer
Når man bruger kokain, sker der i forbindelse med rusen en stigning i blodtryk og puls samt i vejrtrækningen. Det kan føre til et slagtilfælde eller et hjertestop. Det sker, når kokainen bevirker, at brugerens blodkar indsnævres, samtidig med at blodtrykket stiger hurtigt. I yderste konsekvens kan det føre til, at blodtilførslen til hjernen helt afskæres. Risikoen ser ud til at være størst blandt mænd under 40.
Andre risici ved kokainmisbrug
Der er flere andre potentielle risici ved et forbrug af kokain, og hvordan stoffet virker på kroppen er meget individuelt. Særligt hvis forbruget eskalerer, løber man en væsentlig risiko for svære psykiske påvirkninger og skader på hjernen. Det kan f.eks. være paranoia, depression, rastløshed og hørehallucinationer, som ikke nødvendigvis forsvinder, fordi du stopper med at bruge stoffet. Af og til ses også deciderede kokain-psykoser.
Kokain og alkohol
De fleste brugere af kokain, ynder at bruge det sammen med indtagelse af alkohol. Det kan være farligt, da kombinationen af de to stoffer kan færre virkningen af hinanden. I leveren produceres et stof, der kaldes cocaethylene, når alkohol og kokain kombineres. Dette stof er med til at gøres rusen mere intens og gøre beruselsen meget kraftigere.
Desuden oplever mange, at de kan drikke meget mere og fortsætte meget længere, når de kombinerer med kokain. Men når der drikkes meget mere, ophobes mængden af cocaethylene i leveren, hvilket kan være medvirkende til de hjerteproblemer, som man i forvejen er i risikozonen for, når man bruger kokain. Særligt hvis man uden at vide det er disponeret for hjerteproblemer eller har underliggende hjertetilstande, kan kombinationen være decideret dødelig.
Behandling af kokainmisbrug
For mennesker som er blevet afhængige af kokain, eller som oplever negative konsekvenser ved deres kokainforbrug, er professionel behandling nødvendig. Her lærer man en række strategier, som kan hjælpe en til et liv uden kokain. Du kan læse mere om kokain og hvordan et misbrug behandles hos Dansk Misbrugsbehandling, der tilbyder ambulant behandling for kokainafhængige. Her tager behandlingen udgangspunkt i samtaleterapi og ofte er den største hurddle for deltagerne, hvordan man skal kunne fortsætte sit sociale liv, hvis det tidligere har været præget af alkohol og kokain.
Ofte er det nemlig sådan, at man for at stoppe med at tage kokain, bliver nødt til at også stoppe med at drikke. Det kan være svært at acceptere for de mange kokainafhængige, der primært har brugt stoffet i sociale sammenhænge og som ofte har festet meget. Ikke desto mindre oplever behandlingsstedet en høj succesrate og at de, der får bekæmpet deres afhængighed udtrykker, at de oplever at have fået meget højere livskvalitet som resultat.
Skriv et svar