Der findes mange forskellige former for psykologer, som hver især kan behandle vidt forskellige områder.
At blive psykolog kræver en uddannelse. Denne tager typisk 3 år på et af landets universiteter, hvor der efterfølgende kan bygges en specialiseret kandidatuddannelse på bacheloren.
De fleste studerende vælger typisk at dygtiggøre sig inden for et specifikt område, som senere hen ligeledes bliver den udklækkede psykologs specialeområde. Det er en rigtig god guideline, når du selv leder efter en psykolog, da du får den mest effektive behandling hos en psykolog, der besidder den bedste viden indenfor netop dit område.
En verden af viden
Det er ikke blot én slags psykolog – Heldigvis. Psykologverdenen bugner af viden og erfaring, som alt sammen kommer klienter til gode og der er derfor en psykolog til ethvert formål.
En psykolog kan enten arbejde for det offentlige, i den private sektor eller som selvstændig med egen konsultation. Yderligere skelnes der ved sidstnævnte mellem organisationspsykologer og praktiserende psykologer.
Førstnævnte går også under navnet erhvervspsykologer og som navnet antyder, beskæftiger denne slags psykolog sig primært med erhvervslivets mange udfordringer.
Egentligt er der i de fleste tilfælde ikke tale om traditionelt psykolog arbejde. Organisationspsykologer beskæftiger sig i større grad med konsulentbistand eller coaching af ledelse såvel som medarbejdere på flere niveauer. De primære problemstillinger kan være, hvordan arbejdseffektiviteten oprustes eller hvordan arbejdsklimaet forbedres med aktiver i hverdagen. Organisationspsykologen er ofte også tilstede ved medarbejdersamtaler, hvor trivsel måles. Her kan psykologen hjælpe den ansatte med at sætte ord på sine tanker og følelser omkring sin beskæftigelse, ligesom han kan hjælpe den pågældende ledelse med at forstå medarbejderne.
Den praktiserende psykolog er som oftest det, som vi vil kalde en traditionel psykolog. Det betyder, at psykologen som oftest beskæftiger sig med personlige problemstillinger af varierende natur. Det kan eksempelvist være stress, psykiske lidelser eller belastning, der på en eller anden vis kræver indsigt og behandling. En psykolog hjælper klient eller klienter med indsigt i problemstillinger, der netop forekommer dem uoverskuelige og skaber klarhed omkring oprindelse, følelsesmønster, adfærd og eventuelle behandlingsmuligheder. Det er altså ikke bare en sludder for en sladder, at gå til psykolog, selvom det i langt de fleste tilfælde er en rigtig behagelig følelse, at kunne få lov at åbne sig op, uden der bliver peget fingre.
Trygge rammer
En af psykologens fornemmeste opgaver er nemlig, at få sin klient eller klienter til at føle tryghed. Når der først er tryghed mellem psykologen og klienten, kan snakken nemlig flyde. Det er vigtigt, at klienten er åben og ærlig i sine udmeldinger, da vedkommende ellers kan modtage fejlbehandling. Det kræver derfor også tillid fra begge parter. En klient er sjældent hverken den første eller den sidste med et pågældende problem, så på trods af at hver eneste klient er forskellig, formår enhver dygtig psykolog at sætte sig i klientens sted og forsøge at finde den løsning, der egner sig bedst til den givne situation.
Hårdt arbejde – Ingen magi
At gå til psykolog er ikke en magisk behandlingsform, som fra den ene til den anden dag får problemerne til at forsvinde som dug for solen. Psykologhjælp handler i langt de fleste tilfælde om, at klienten får lov til at arbejde med sig selv, sine tanker, følelser og oplevelser. Det er derfor psykologens arbejde at sætte rammerne for dette. Fremgangsmåden hertil varierer fra klient til klient, men typisk vil overfladisk informationer bliver afdækkede og indsamlede i begyndelsen af den første konsultation. Herefter nedskrives de og vil senere blive anvendt vil følgekonsultationer. Disse informationer er grundstenene for terapi og behandling, da psykologen skal identificere dig, din problemstilling og ligeledes kunne kaste klarhed over, hvordan denne er opstået samt hvordan den mest optimalt afhjælpes igen.
Psykologens arbejde består herefter i, at trænge ind til klienten – Helt ind bag overfladen. Dette foregår oftest via samtale, hvor psykologen spørger ind til karaktertypiske træk og symptomer for det pågældende problem. Det gøres for at skabe klarhed og for at have sikkerhed for, at der behandles for det rigtige problem. Hernæst tilrettelægges der et behandlingsforløb i samarbejde med klienten og psykologen vil efterfølgende hjælpe sin klient til dørs. Efterfølgende er det for klienten, når der er opnået bedring, ideelt at der forekommer længere og længere perioder uden psykologkonsultation. Er klienten i sidste ende i stand til at stå på egne ben, har psykologen udført sit job.
Hvor længe en behandlingstime og et behandlingsforløb varer, er subjektivt. Det samme er prisen, dog er det yderst sjældent gratis at gå til psykolog. Klienter kan enten selv opsøge en psykolog eller få en henvisning hertil igennem læge. I enkelte tilfælde kan voksne med specifikke lidelser eller problemer få statsstøtte til psykologbehandling, hvis den pågældende erklæres egnet hertil.
Emma skriver
hvordan er en hverdag som en psykolog? arbejdstider? og krav for karakter?