Har du indbygningsspots derhjemme forbruger denne type lampe ofte en masse strøm.
Hvis ikke du har et LED-spot, men bare et ordinært indbygningsspot er den lampetype du kører med uhensigtsmæssig, både for miljøet og økonomien.
De forbruger nemlig meget strøm, hvilket er dyrt for pengepungen, men det forårsager også at mere Co2 bliver ledt ud i atmosfæren, hvilket er dårligt for miljøet. Dette kan du dog slippe for ved at ændre dine indbygningsspots til LED-spots ved at skifte lyskilden.
Hvis nu indbygningsspottet er i et skab, vitrine eller lignende hvor det ikke bruger meget strøm kan man fristes til at tænke at det ikke har nogen betydning, men dette skal man dog ikke tro.
Et LED-spot koster nemlig i gennemsnit en tredjedel af et normalt indbygningsspot. Det kan således godt være at du ikke forbruger meget strøm, men argumentet for at betale tre gange for meget dør lidt ud lige meget hvor stort forbrug du har.
Og oven i det lavere forbrug bliver du endda mere ansvarlig over for miljøet, hvilket igen er et argument for at skifte fra indbygningsspots til LED-spots.
Hvordan LED-spots er smartere end klassiske indbygningsspots
LED-pæren er smartere end glødepæren ved at den ikke har en metaltråd som strømmen køres igennem.
Metaltråden bliver overophedet og brænder sammen i en normal glødepære som sidder i et indbygningsspot, hvilket blandt andet gør at pæren brænder sammen og har en kortere levetid. Dioden i et LED-spot er som førnævnt uden metaltråd, hvilket gør at pæren afgiver mindre varme og derfor ikke bliver slidt nær så meget som en glødepære. På denne måde er LED-pæren også mere energieffektiv.
Så ved at skifte sit indbygningsspot til et LED-spot får man således en langt mere energieffektiv pære som koster det halve af en standard glødepære i strøm, samtidig med at man får en pære med længere levetid og som oven i købet er bedre for miljøet.
Det er svært at se noget negativt ved LED-pære, og den største grund til ikke at skifte til dem, er at de er langsommere om at starte op og nå fuld lysstyrke end en glødepære. Der kan godt gå et par minutter før en LED-pære er ved fuld kraft, og fra tænding til fuld styrke kan sammenlignes med en opladningsproces hvor styrken hele tiden bliver ladt på lidt efter lidt, indtil den til sidst rammer fuld styrke.
I starten kan det være en lidt irriterende proces, men det er småting i forhold til de positive gevinster der er med når man skifter fra et indbygningsspot til et LED-spot.
Ser man på hele pakken generelt, vil man hurtigt se at de positive sider opvejer de negative med store marginer.
Fordele ved LED- og indbygningsspots
Uanset om ens indbygningsspots er med glødepære eller LED-pære, er er her normale indretningsmæssige fordele ved at have belysningen på den måde, i stedet for at have en lampe hængende.
Det er pladsmæssigt smart, både fordi man har mere plads i rummet, men også så man ikke risikere at slå et eller andet op i lampen og risikere at ødelægge noget. Falder lampen for eksempel ned har vi balladen, og man kan ende med at komme rigtig galt afsted hvis man får den ned over sig.
Ved indbygningsspots står du slet ikke med samme kvaler, da lysformen er decideret oppe i loftet.
På den måde slipper du faktisk også for at støve lamperne af, samtidig med at det giver en unik indretningsstil som er meget enkel og raffineret. De tjener således både et funktionelt og dekorativt formål.
Skal du dog have belyst et stort areal kan det blive nødvendigt med flere spots, således at man får belysningen spredt ud over hele området. Ledningerne ligger oppe i loftet, så du skal ikke tænke på at dit loft bliver grimt fordi ledningerne flyder over det hele. Dem vil man slet ikke lægge mærke til.
Du kan derimod skabe et mønster ud af dine spots for at sætte dit eget præg på designet, ellers kan du blot opstille dem simpelt og symmetrisk for et endnu mere rent og stilistisk look.
Du kan vælge selv at montere dine spots, eller du kan vælge at få dem lavet af en professionel. Er du ikke ferm omkring gør-det-selv arbejde, bør du overlade det til de professionelle, men hvis du er vant til at få lidt beskidte knæ og er god til teknik kan du godt begive dig ud i det selv.
Her er bare nogle basale regler du altid bør følge, eksempelvis nedenstående:
Ledningerne må du for eksempel ikke montere eller forlænge selv. Det skal du have en faglært til.
Du skal altid holde den foreskrevne afstand til enhver form for brandbar materiale, af sikkerhedsmæssige årsager.
Du skal altid sørge for at følge monteringsvejledningen. Den er lavet af eksperter, og den er ikke lavet for sjov.
Skriv et svar