Når der skal besluttes finanslov eller der kommer andre former for finansudspil fra regeringen, er det ikke altid at A-kasserne er enige med regeringen om udspillet. Det er tydeligt at se når der bliver stillet to skarpe fronter op.
Du har regeringen på den ene side, der kommer med et udspil om at sådan skal det være med dagpengene fremover. Og på den anden side har du så A-kasserne, der siger at det er helt urimeligt, at det er A-kasserne som skal betale for regeringens udspil.
Det er ikke første gang, og sikkert heller ikke sidste gang, at det kommer til stor uenighed mellem de to store organisationer og institutioner, som det må siges at A-kasserne og regeringen er.
En af de helt tydelige ”kampe” var i maj i 2013, hvor der kom et udspil fra den siddende regering om at de arbejdsløse, der stod til at miste dagpengene 1. Juli 2013, nu kom på en reduceret overgangsydelse.
For A-kasserne betød det, at de nu igen skulle til at betale mere mens staten kom til at betale mindre. Det ville komme til at gå ud over de medlemmer, der er i A-kassen, som ville komme til at betale mere i kontingent til A-kassen. For størstedelen af A-kassernes hovedindtægt kommer nemlig fra medlemmernes kontingenter og det er en af de eneste knapper A-kasserne har at skrue på for at få merindtægt.
35 kr. mere om måneden pr. medlem
FOA lavede blandt andet en udregning, der kom frem til at hvert medlem skulle betale 35 kr. mere om måneden i 2013, 2014 og 2015 – på grund af det nye udspil fra regeringen. Det er meget at betale ekstra til en arbejdsløshedskasse, man forhåbentlig aldrig kommer til at bruge mere end højst nødvendigt.
Kiggede du på flere af de store A-kasser, var det ens over hele linjen. Alle var meget utilfredse med det udspil regeringen kom med, og så var der et lille smil på læben over, at der fra 2016 ligger nogle helt faste regler om dagpenge, som ikke umiddelbart kan ændres på.
Det er meget for alle typer af medlemmer at skulle betale 35 kr. mere om måneden. Deler du det ud på et år, er det 420 kr. mere om året, og så kommer det oven i det beløb du allerede betaler nu pr. måned.
Det er der ikke nogen som har lyst til at gøre – men der er ikke så meget at gøre, for det er sådan det bliver – er i store træk hvad FOA fortæller.
Vælg den rigtige A-kasse
Når du skal i gang med at finde en A-kasse, er det altså ikke lige meget hvilken en du vælger, og der er mange både store og små spillere på markedet, som hellere end gerne vil have dig om bord.
Der er også meget stor prisforskel på de forskellige A-kasser.
Derfor er det også vigtigt at du giver dig god tid, gennemgår de forskellige muligheder der er i A-kasserne og så vælger den, der passer dig bedst.
Start på nettet med at finde de A-kasser som har relevans for dig, find ud af hvad der er af mulighed for hjælp med jobsøgning, om den ønskede arbejdsløshedskasse har en god historik med sig, og om du har mulighed for også at blive medlem af en fagforening, hvis det ønskes.
Er du studerende, er dette tidspunkt faktisk det perfekte, i forhold til at melde dig ind i en a-kasse. For i langt de fleste a-kasser er det gratis at blive medlem som studerende. Og gør du det i god tid inden du afslutter studiet, så sikrer medlemsskabet dig økonomisk, hvis du mod forventning, skulle få svært ved at finde dig et job den dag du er færdig med studiet.
Skriv et svar