Hvilke fødevarer du bør spise for at reducere rosacea er ikke det eneste, som du skal være opmærksom på. Ligeledes er det værd at nævne, hvilke fødevarer, som du skal undgå, for ikke at gøre dine rosacea symptomer værre eller at blusse den op.
Fakta Om rosacea
Rosacea er en hudlidelse, der påvirker ansigtet og kan i mange tilfælde forveksles med akne. Den dårlige nyhed er, at der ikke findes nogen kur mod rosacea. Den gode nyhed er, at kosten i mange tilfælde kan styre eller mindske dine symptomer eller at blusse rosacea op.
Symptomer
Symptomer på rosacea er ikke altid til stede. Folk som har rosacea, kan gå gennem perioder med remission, men remission er kun midlertidig, og dine symptomer i sidste ende vil blusse op igen. De mest almindelige symptomer er;
- Rødme
- Udslæt
- Bumser
- Tør skællende hud
Bedste fødevarer at spise for rosacea
Læring og information omkring, hvilke fødevarer der kan hjælpe med at forhindre mange af de ubehagelige rosacea symptomer og gener, kan være et stort skridt i den rigtige retning for at få din hudtilstand under kontrol. Du finder det måske vanskeligt at tro, at rødme, udslæt og bumser i ansigtet, kan være en afgørende årsag, af hvad du spiser. Men ikke desto mindre kan den rigtige kost, gøre mange fordele for dine gener og symptomer fra rosacea. Det er ikke tilfældigt, at de bedste fødevarer til dem, som lider af rosacea, er sunde kostvaner og varieret fødevarer. De bedste fødevarer til at reducere usunde kostvaner.
- Kylling
- Koldt vand fisk: hellefisk, sild, makrel, laks og sardiner
- Friske grøntsager
- Frisk frugt: brombær, blåbær og kirsebær er fremragende vaskulære kvælerslanger, der reducerer rødme
- Nødder
- Frø
- Tofu
- Fuldkorn
- Hørfrøolie er en god kilde til omega-tre essentielle fedtsyrer og en fremragende kosttilskud.
Fødevarer som skal undgås
Rødmen i ansigtet forbundet med rosacea er delvist anlagt den ved at spise højt kalorieholdige kulhydrater såsom pasta, hvid brød og sukker. Hvis man ser på listen over fødevarer, som er almindeligt kendt for at være udløsere, er det også de kalorieholdige fødevarer, som ses på listen. For en person, der lider af rosacea, bør disse fødevarer undgåes eller skæres ned på, hvis du ønsker at reducere dine symptomer.
Fælles Food Triggers
Nogle fødevarer, som kan forårsage rosacea at blusse op på hos en person, er ikke altid ensbetydende med, at de er samme fødevarer, som forårsager rosacea at blusse op hos en anden. Den bedste måde at fine ud af, hvilke fødevarer der forårsager din rosacea at blusse op, er at skrive dine daglige fødevare rutiner op, så du kan se, hvilke fødevarer, som din krop reagere på, negativt og dårligt.
Følgende liste over fødevarer er ofte forbundet med rosacea opblusning:
- Alkohol
- Avocadoer
- Bananer
- Bredbladet bønner og pods
- Ost
- Chokolade
- Citrusfrugter og juice
- Aubergine
- Figner
- Fødevarer, der spile blodkar
- Hot fødevarer
- Varme drikke
- Lever
- Hummer
- Kød marinader
- Pasta
- Rejer
- Rosiner
- Røde blommer
- Creme fraiche
- Sojasovs
- Spicy fødevarer (også inkl. sort peber)
- Spinat
- Tomater
- Vanilje
- Gærekstrakt
- Yoghurt
Fødevarerelaterede produkter som skal undgå
Mange af de tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, som er i fødevarer kan forårsage din rosacea til at blusse op.
- Kunstige sødemidler
- Aspartam
- Farvestoffer
- MSG
- Konserveringsmidler
Triggere som ikke er relateret til fødevarer
Andre ting kan irritere dine symptomer på rosacea, er følelser og klimatiske forhold:
- Vrede
- Koldt vejr
- Forlegenhed
- Varme bade
- Solskin
- Stress
- Anstrengende motion
- Saunaer
- Nogle hudplejeprodukter
- Ekstreme temperaturer
- Vind
Selv om der ikke er findes én specifik kost, som kan anvendes til alle typer af rosacea, kan disse ovenover beskrevne fødevarer og fødevarerelaterede emner, ses som de mest almindelige syndere. Som du går gennem listen for at afgøre, hvilke fødevarer der udløser din tilstand, bør dit mål være at fjerne disse fødevarer fra din kost.
Forslag til hjælp af rosacea
Sammen med at identificere dine fødevarer udløser, kan du gøre andre ting for at minimere dine symptomer. Du får mindre rødme, hvis du reducere antallet af kalorier du spiser. Ved at tilføje færre kalorier i din kost, kan det betyde at din krop vil generere mindre varme, der vil mindske rødme og irritation. Du bør undgå at spise store mængder mad på ét måltid. I stedet kan du nyde tre mindre måltider bestående af fødevarer, som er beskrevet på listen over gavnlige fødevarer.
Konklusion
Som konklusion, er at kosten har en afgørende effekt på symptomer og gener fra rosacea. Derfor er det afgørende for dig, hvis du har slemme symptomer, at holde dig til de fødevarer, som har en positiv indvirkning på dig og din krop. Medtag masser af frisk frugt, grøntsager, fuldkorn i din kost og forsøg at begrænse dit forbrug af blandt andet rødt kød, hvidt brød og sukker. Sørg for at drikke rigeligt med vand og undgå fed mad. Finjuster en kost, der virker for dig. Ved at holde styr på de fødevarer, du spiser, vil du snart vide, hvilke fødevarer som er bedst for dig.
Marie Rønn skriver
Når man ikke må spise surmælksprodukter , Må jeg så tage mælkesyre bakterier i pille form ?