Hvad enten du har en gammel slidt trappe eller om du lige har investeret i en ny trappe, så skal den vedligeholdes som ethvert andet produkt i dit hjem. En trætrappe er nemlig et levende produkt der skal passes og plejes.
En trætrappe bevæger sig alt efter temperaturen i lokalet. Er det koldt trækker den sig sammen, er temperaturen høj så udvider den sig. Det sætter først og fremmst store krav til, hvordan trappen laves. Der skal tages højde for evt. temperaturændringer, men det betyder også, at din trappe skal behandles på en bestemt måde.
Med lidt hjælp fra Danmarks førende trappefabrikant, Trappefabrikken, har jeg fået samlet nogle gode råd til, hvordan du behandler din trappe bedst muligt.
Rengøring
Den primære vedligeholdelse består af støvsugning og afvaskning af trappen. Træ er generelt et blødt materiale, ment på den måde at du nemt kan ridse overfladen og lave fordybninger i træet. Hvor blødt det er afhænger selvfølgelig af typen af træ der er blevet brugt til din trappe. Generelt skal du dog være meget påpasselig når du støvsuger din trappe. Det hårde plastikmundstykke kan hurtigt give nogle grimme ridser og hak på trappen og derfor anbefaler jeg også, at du i stedet fejer din trappe og derefter støvsuger skidtet op fra gulvet.
Når din trappe nu er fejet ren, så vil den engang imellem også trænge til en vask. Alt efter hvordan din trappe er behandlet, skal du undersøge om du må bruge bestemte rengøringsmidler. Det vil du kunne forhøre dig om ved din leverandør. Generelt for trætrapper skal du være påpasselig med ikke at gøre den “for våd”. Din gulvmobbe, eller hvad du nu ellers bruger, skal vrides godt og grundigt op inden du vasker trappen. For meget vand vil nærmest på overfladen til at gå i opløsning og gøre den mere udsat for eventuelle ridser. En lille og passende mængde vand vil derimod få træet til at rejse sig en lille smule, hvilket du ofte vil kunne se på, at små ridser og revner forsvinder. Det vil de dog ikke blive ved med, så du skal så vidt muligt undgå at ødelægge overfladen.
Vask din trappe med jævne mellemrum. Du kan sagtens nøjes med 2-4 uger mellem hver gang. Du kan i mange tilfælde også bare tøre den ned med en opvredet klud.
Overfladebehandling
Har du i tidernes morgen bestilt en lakeret eller overfladebehandlet trappe, vil du på et tidspunkt være nødt til at give den en ny omgang. Selvom en lakeret trappe er super flot, så vil du hurtigt kunne se de mindste slag, ridser og hvad den ellers har fået. Med tiden vil den bare være så slidt, at den skal opfriskes. Hvordan klarer du så det bedst?
Det første du bør gøre, og jeg ved godt det er et tidskrævende og støvende projekt, er at slibe HELE trappen ned med sandpapir. Du kan nemlig ikke bare lakere trappen ovenpå den gamle lakering. Først og fremmest vil malingen skalle af i løbet af kort tid og dernæst vil du få en nuance forskel fra overgangen mellem den gamle lak og den nye.
Så start med at slibe trappen helt ned. Brug et sandpapir med ca. korn 240 og slib så KUN i samme retning som træets åre. ALDRIG SLIB PÅ TVÆRS AF ÅRENE. Når hele trappen er blevet slebet ned, skal du tørre den af så der ikke er det mindste skidt og snavs. Når det er gjort kan du ENDELIG begynd at male den igen. Sørg for at følge instruktionerne på dåsen og giv malingen god tid til at tørre.
Nu kan din trappe holde de næste 5-15 år. God fornøjelse med din nye trappe 🙂
Skriv et svar