Populariteten af sushi er vokset gennem de sidste år, og mængden af sushi restauranter rundt omkring i Danmark er eksploderet – det ses også på antallet af restauranter med sushi i Århus. Sushi er altså kommet på listen over yndlingsretter hos danskerne, men hvor mange af os har prøvet at lave det selv? Det er nemlig ikke så svært, som det ser ud til. Jeg kan ikke love, at sushien bliver ligeså smuk, som hvis den køber den ude – men jeg kan til gengæld love en hyggelig aften, specielt hvis du inviterer nogle veninder over og I laver det i fællesskab. Jeg faldt forleden over et blogindlæg, som beskriver hvordan du laver hjemmelavet sushi – det gav mig inspiration til at videregive mine egne erfaringer og fif til, hvordan du trin-for-trin får hul på en god aften med hjemmelavet sushi.
Inden du går i gang er det vigtigt, at du får handlet de rigtige varer. Ris er tydeligvis ikke bare ris – men kræver specielle sushi-ris. Du kan finde de fleste varer i velasorteret supermarkeder i dag. Vil du lave et stort udvalg af forskellige ruller, kræver det også flere ingredienser. I starten vil jeg anbefale, at du holder dig til at lave nogle få yndlings – så kan du altid eksperimentere senere.
Jeg vil runde tre følgende punkter
- Udstyr
- Tilberedelse af ris
- Maki rolls
Udstyr
- En bambusmåtte vil som udgangspunkt altid være en god idé, når du skal lave sushi. Det er en god hjælp, og kan fås super billigt i asiatiske butikker.
- En skål med vand med en smule risvinseddike i, så risene ikke klistrer til dine hænder. Det gør arbejdet langt mere besværligt.
- Husholdningsfilm – brug den til at ligge over rullerne, når du skærer sushien – så bliver selve snittet pænere.
Tilberedelse af ris
Det vigtigste når du skal tilberede risene er selve kogningsprocessen – derfor har jeg fundet denne guide til, hvordan du laver de perfekte ris . Først er det vigtigt at få fat i den korte version af ris, som kaldes short grain. De er en smule dyrere end almindelig ris, men det hele værd i sidste ende. Normalt vil du skulle anvende 1,5 dl ris per person – eventuelt lidt mere eller mindre afhængigt af, hvor meget personen normalt spiser.
Først så skal du skylle risene grundigt. Skift gerne vandet ud omkring 5 gange eller til at vandet ikke længere bliver hvidt, når du roder rundt i risene. Herefter skal risene koges i vand 1:1 – tilsæt gerne en ekstra 5-10% vand for at være sikker på, at der er vand nok i gryden. Herefter skal du bare sætte låget på, og bringe risene langsomt i kog. Normalt vil jeg mene at de risene skal koge i 10 min., men husk at tjekke emballagen på risene om der står det samme. Herefter skal risene trække ekstra i 10 min. – husk at fjerne dem fra kogepladen og lade låget sidde på. Kom herefter risene i en stor skål, og lav en marinade af 1 tsk salt, 3 spsk. Sukker og 5 spsk risvinseddike. Vend marinaden i risene, og sørg for at alle klumper skilles ad. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og sæt risene til side – helst ikke i køleskabet.
Maki rolls
Når du har tilberedt risene og fået udstyret på plads, kan du nu gå i gang med at lave dine maki rolls. Maki rolls er den rulle, hvor risene er inderst og tangen er yderst. De er super nemme at lave, også har du mulighed for at lave en kæmpe variation af forskellige ruller.
Du kan blandt andet fylde crab-sticks, laks, krabbe eller rejer i midten. Samtidig kan du putte et hav af forskelligt tilbehør i.
Selve fremgangsmåden når du skal lave maki rolls er meget nem
Du tager et stykke tang (husk at den blanke side skal vende nedad). Dyb hænderne i det klargjorte vand og fordel nu risene ud på tangpladen – husk at lave et forholdsvis tyndt lag, så rullerne ikke bliver for store. Hav gerne en margin både foroven og forneden 1-2 cm. Herefter placerer du fyldet midt på risene – brug gerne flere forskellige slags fyld.
Anvend bambusmåtten til at rullen tangen henover fyldet, og hele vejen rundt – ligesom hvis det var en cylinder.
Sushi er slet ikke så svært at lave, hvis i bare har lysten og vil sætte tiden af til det. Er du derimod i tidspres eller skal lave sushi til et stort selvskab kan du altid ty til den anden metode, og bestille sushi på Just Eat fra en af deres mange restauranter i Århus.
Skriv et svar