De fleste danskere er godt forsikret. En indboforsikring, en ulykkesforsikring og en husforsikring er en selvfølge for den største del af befolkningen. Derudover naturligvis særlige forsikringer på bil, hund, båd mm. Tidligere var det sådan, at man tegnede en rejseforsikring som en særlig forsikring, når man skulle ud at rejse. Det seneste årti er de fleste forsikringsselskaber gået ind på markedet for rejseforsikring, således at der tilbydes en helårsrejseforsikring, der dækker enten Europa eller hele verden, som et tillæg til den almindelige indboforsikring.
Heldigvis har mange hørt om de talrige eksempler, der findes på danskere, der ikke har haft en rejseforsikring. Mange ved, det kan blive rigtigt dyrt, særligt på oversøiske destinationer. Der kan endda opstå livstruende situationer, fordi den uheldige oplever krav om betaling for behandling, som er umuligt at betale.
Derfor er det naturligvis vigtigt at være dækket af en forsikring på sin rejse. Det har, indtil nu, været en kombination af den offentlige sygesikring med det gule sundhedskort og så en forsikring fra forsikringsselskabet, eller en separat rejseforsikring, således at man samlet set var dækket ind.
Det blå EU Sygesikringskort
For nogle år siden kom det blå EU-sygesikringskort til, og de seneste år har mange stået i overvejelserne om, det var det ene eller det andet kort, der skulle med på rejsen. Fra d. 1. august er spørgsmålet ikke mere aktuelt, fordi det gule sygesikringskort fremover kun gælder i Danmark. Desto vigtigere er det at huske sit blå sygesikringskort og tjekke sin rejseforsikring generelt.
Det blå sygesikringskort; EU-kortet, fungerer sådan, at man som dansker er dækket efter de bestemmelser, der gælder i det pågældende land. Det betyder rent praktisk, at får man brug for lægehjælp, og det pågældende land har brugerbetaling på lægebesøg, så skal man betale det samme som dansker. Eller hvis et land har større eller mindre offentligt tilskud til medicin, så gælder de samme regler for den rejsende fra et andet EU-land. Som eksempler kan nævnes, at et lægebesøg koster 108 kr. i Frankrig og i Finland skal man betale 243 kr. pr. dag for indlæggelse på et sygehus.
På en måde bliver det nu mere lige og overskueligt. På den anden side bliver det nu endnu vigtigere at have et ordentligt overblik over ens egne, supplerende rejseforsikringer. Tidligere var rejseforsikringen et supplement til det gule sygesikringskort, hvor man kendte vilkårene. Nu er det det ny blå EU-sygesikringskort og de betingelser, der gælder for det, man skal forholde sig til. Læs evt. mere om dækningen af det nye kort på Frøs sparekasses hjemmeside, her.
Man skal derfor være opmærksom på, om den rejseforsikring man har gennem sit forsikringsselskab, via sit MasterCard eller tegner separat til rejsen, supplerer det blå EU-sygesikringskort, så man samlet er dækket på samme måde som før. De fleste selskaber har været i gang med at justere deres produkter, så det passer sammen, men der kan være mindre forskelle, som man skal være opmærksom på.
Undersøgelser viser, at mange danskere tror, at den blå sygesikring dækker hjemtransport ved alvorlig sygdom eller død; dette er ikke tilfældet. I forbindelse med overgangen til det blå kort, er der oprettet en hjemmeside; www.huskdetblå.dk, hvor man kan finde alle oplysninger om, hvordan kortet bestilles, i hvilke situationer, det dækker samt, allervigtigst, hvordan kortet dækker i de forskellige lande. Udover EU-landene gælder det blå EU-sygesikringskort i Lichtenstein, Norge, Island og Schweiz.
Har man ikke det blå EU-kort, skal man være opmærksom på at bestille det i god tid; helst en måned før man skal bruge det. Skal man ud at rejse i august, og ikke har kortet, er det altså nu det skal bestilles. Mangler du kortet, bestilles det på www.borger.dk, og leveringstiden er op til 3 uger.
Skriv et svar