En varmepumpe er utrolig driftssikker og kan give dig en stor økonomisk gevinst, hvis du skifter fra et gas- eller oliefyr.
Hvis det er ved at være tid til at skifte dit gamle fyr, så kan det anbefales at kigge på et varmepumpeanlæg som kan bidrage til opvarmning af boligen og boligens brugsvand. Der findes flere typer af varmepumpeanlæg og her kommer vi nærmere ind på de forskellige muligheder.
Både opvarmning af bolig og brugsvand
Hvis man har brug for en total løsning til sin bolig, så skal man kigge efter enten et jordvarmeanlæg eller en luft til vand varmepumpe.
Jordvarme er den mest effektiv løsning, og man skal vælge denne løsning hvis man har muligheden for at få det installeret, det kræver dog at man har areal der er tilstrækkeligt stort, da der skal graves slanger ned i jorden, og det kræver et areal, som er dobbelt så stort, som det boligareal man ønsker opvarmet.
Anlægget fungerer ved at man udnytter den varme, som er solen har lageret i jorden. Varmen bliver overført via slangerne til pumpen, og selv pumpen er udstyret med kompressor og kølevæske, som kan hæve temperaturen yderligere inden varme bliver frigivet til huset via varmeanlægget.
Luft til vand varmepumpe
Hvis man ikke har plads til slangerne på sin grund, så kan man investere i en luft til vand varmepumpe, som har de samme egenskaber, den er bare ikke helt så effektiv. Med denne type varmepumpe er det varmen fra luften der udnyttes.
Lige meget hvilken af disse to løsninger der vælges, så er det vigtigt at anlægget bliver dimensioneret rigtigt for at fungere optimalt. Både jordvarme og luft til vand varmepumper, de kræver et vandbårent varmesystem, dvs. radiatorer eller gulvvarme. Gulvvarme er især at foretrække, da fremløbstemperaturen i gulvvarme er mindre end ved radiatorer. Det kræver en investering på 70.000 kr. og opefter, hvis man vil have installeret en af disse typer varmepumper, men i langt de fleste tilfælde er det en rigtig god investering og en tilbagebetalingstid vil ligge på 6-8 år alt efter hvilken type opvarmning man har haft tidligere.
Opvarmning af mindre boliger
Der findes og en tredje type kaldet luft til luft varmepumper. Denne type kan kun stå for opvarmning af mindre boliger, eller fungerer som et supplement til andre varmekilder. Denne type af varmepumpe benyttes i mange fritids- og sommerhuse, da de typisk kun har elvarme.
Alle vamrepumper benytter el til at producere varme, og med de bedste luft til luft varmepumper da vil man vil kunne få ca. 4 kwh for hver kwh pumpen bruger, så tilbagebetalingstiden er ikke mange år, da prisen ligger fra 10.000 kr og op. Der findes flere producenter af denne type og kvaliteten er svingende. Man kan købe nogle billige kineser modeller i byggemarkederne, men de er ikke særlige effektive, og det kan bedre betale sig at investere i en lidt dyrere pumpe, som så er mere effektiv. Bl.a. har panasonic varmepumper et godt ry, men også andre mærker laver nogle gode pumper.
Luft til luft varmepumpen benytter varmen fra luften. Desuden er pumpen utrolig nem at installere og for det meste tager en installation ikke mere end to til fire timer. Generelt er folk meget tilfredse med deres luft til luft varmepumper, og at de mener den varme som pumpen producerer, den er mere behagelig end varmen fra el-radiatorer og lignende.
At finde den rigtige varmepumpe
Det er ikke så svært at finde den rigtige varmepumpe, da der flere steder på nettet hvor man kan få læse mere om varmepumper. Desuden har varmepumpe branchen lavet noget de kalder varmepumpe ordningen, som stiller nogle minimumskrav til installatøren, og på deres side bliver der henvist til installatører der opfylder deres krav, og på den måde kan man sikre sig, at det er en dygtig installatør man benytter.
Varmepumpens effektivitet
Der kan som sagt være stor forskel på en varmepumpes effektivitet og den hænger ofte sammen med pumpens pris. Øjebliks effektiviteten af en pumpe benævnes COP, men det mål danskeren skal gå efter er SCOP, som viser pumpens effektivitet hen over et helt år i et typisk dansk hus. Dvs. en SCOP-værdi på 5, det betyder at pumpen kan levere 5 kWh varme for hver kWh den bruger.
Der finde desuden en liste over de pumper på markedet med den højeste effektivitet, den kan ses her.
Jonas Jørgensen skriver
De nyeste A+++ varmepumper leverer nu over 5 kW i dag og ikke 4.
SCOP værdien på en Panasonic A+++ er hele 5,40 kW (nu Panasonic nævnes i artiklen)